Kommentar: Förvånansvärt civiliserad ton i Almedalen

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg sammanfattar Almedalen med svar på fem frågor. Vem lyckades bäst? Vilket var viktigaste beskedet? Och vilket tal går till historien?

Läs mer om partiledartalen nederst i artikeln 

Vilket parti tycker du har lyckats bäst med att få utrymme och få ut sitt budskap under Almedalsveckan? Och sämst?

Det är Socialdemokraterna som fått mest ljus på sig. Stefan Löfven betraktas av de flesta som en blivande statsminister och det har slagit igenom både i publikintresse och mediabevakning.  Alliansen lyckades också få mycket ljus på sin plan för snabbtåg och bostäder.

Feministiskt initiativ har fått publicitet på en nivå som ligger långt över partiets väljarsympatier.  I opinionsmätningarna inför riksdagsvalet ligger partiet fortfarande inte ens över riksdagsspärren men Gudrun Schyman har sugit maxet ut sitt nyhetsvärde.

Centern har hamnat i kläm eftersom Annie Lööf talar sista dagen här i Almedalen.  Då är intresset som lägst.   

Vilket är det  viktigaste utspelet/beskedet inför valet som kom under veckan?

Förslaget om bankskatt, som ju både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna råkade lägga fram på samma dag.  Ett konkret besked om en skattehöjning som Socialdemokraterna genomför om de får makten. Men också ett tydligt tecken på att den politiska vinden vänt sen förra årets Almedalen. Då handlade frågorna om skattesänkningar, nu går många partier till val på skattehöjningar.  Feminism och jämställdhet  slog också igenom ordentligt som debattämnen inför valet.

Socialdemokraterna och Moderaterna har ju haft det motigt i opinionen. Har något av partierna lyckats vända den vinden i Almedalen?

Det kommer att visa sig i opinionsmätningarna. Min gissning är att Almedalsveckan på sin höjd får små och tillfälliga effekter. Under sommaren brukar opinionen ligga stilla och när valrörelsen drar igång i augusti är Almedalsveckan glömd.

 Vad förvånade dig mest under veckan?

Att partiledarna,  trots allt som står på spel inför valet,  håller en så pass civiliserad ton. Jimmie Åkessons personangrepp på Stefan Löfven är veckans enda undantag. Förmodligen handlar det om att svenska väljare sällan uppskattar hårda tag och slag under bältet i den politiska debatten.

Den enskilda händelse som skakade om mest var försöket till Femen-demonstration mot Statsministern.  Även om demonstranterna själva inte hade några våldsamma avsikter skälvde det till i Almedalen.  Ibland luftas ju en oro för att det ska hända nåt som gör att den stora öppenheten under Almedalsveckan ska ifrågasättas.   

Vilket av talen kommer gå till historien och varför?

Skulle förvåna om något av talen blir ihågkommet men för Moderaternas interna anda var Reinfeldts framträdande viktigt. Han signalerade tydligt att han inte gett upp valkampen.