Kommentar: Annie Lööf på maxfart – med vaga löften

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kom till Almedalsveckans sista dag med ”fyra vallöften” och en energi som imponerade på kommentatorerna.

Medan stora delar av den cirkus som är Almedalsveckan packat ihop för i år var det dags för Centerpartiets Annie Lööf att hålla sitt tal.

Kommentatorerna menar att Annie Lööf verkade ha mycket energi i talet:

– Jag tror inte att C kommer att vara tröttast i valrörelsen. Vi såg kanske Annie Lööf på maxfart för första gången, säger Martina Jarminder från oberoende centerpartistiska Skånska dagbladet.

Men de fyra vallöftena som Annie Lööf kom med var vaga, enligt kommentatorerna, som menar att hon missade chansen, bland annat när hon kritiserade MP.

Lööf talade om att motsatsen till slit och släng inte är ett samhälle utan tillväxt, men hon lyckades inte förklara att det finns olika typer av tillväxt.

– Det hade varit härligt att höra henne säga att ”vi står för den gröna tillväxten”, säger Mattias Goldmann vi den gröna och liberala tankesmedjan Fores.

– MP har formulerat sig klumpigt om tillväxt, det vore helt galet att vara mot tillväxt generellt. Så båda partierna har misslyckats där, säger Martina Jarminder.

Lööfs fyra vallöften handlade om på jobb, klimatet, sund och säker mat och om jämställdhet

– Det blir bättre när man som Björklund fokuserar på en sak, i stället för att bocka av precis allt. Det var löften om att fortsätta kämpa; det är roligt med politiker som kämpar men lite mer konkret hade vi behövts, säger Mattias Goldmann.

Annie Lööf nämnde inte Alliansen, vilket förvånar kommentatorerna.

– Så himla bra kompisar kanske de inte är alla gånger. Det var tydligt i talet att Centern kanske vill gå längre än de andra i vissa frågor, säger Mattias Goldmann.

Men den förutom en känga till MP gällande tillväxten så vände sig Lööf också till Löfven i sitt tal, och uppmanade väljarna att tillsätta jobbet som statsminister med annan sökande.

– Hon fick mycket applåder för Löfvens jobbansökan med formuleringen ”gillar jobb, älskar bidrag”, säger Ekots Lova Olsson efter talet.

Retorikexpert Elaine Eksvärd ger talet 2 av 5 i betyg och beskriver talet som tryggt och prydligt, trots årets första svordom i formuleringen ”Vi kommer inte att vika en jädra tum”.

– Centerpartiet censurerade citatet på twitter, säger Elaine Eksvärd.
– Hon sa också att hon gav det fjärde vallöftet för ”ikväll” och det såg ut som att hon hann tänka ”jädra talskrivare”, för klockan är ju 12, säger Elaine Eksvärd.