Sex timmars arbetsdag försenas

1:17 min

Göteborgs stads planer på att pröva sex timmars arbetsdag har blivit försenade. Kommunen har inte lyckats med att hitta en följdforskare i tid.

Det vänsterpartistiska kommunalrådet Mats Pilhem har varit drivande i att få igång projektet:

– Vi hade bestämt att vi skulle ha med en följdforskare och då måste vi göra en upphandling. Lagen om offentlig upphandling är lite komplicerad och då måste man också inkludera ha med tid också för att det ska kunna överklagas innan det kommer igång, säger han.

Projektet att prova sex timmars arbetsdag fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Ursprungsplanen var att projektet skulle börja i slutet på sommaren, men nu ser det ut som att det tidigast blir vid årsskiftet som ett antal kommunanställda i Göteborg får prova att jobba 30 istället för 40 timmar i veckan.

Och anledningen är alltså att kommunen inte har hunnit med att upphandla en följdforskare, säger Mats Pilhem, som tror att han nog var lite tidsoptimistisk.

– Ja, det var jag nog. Jag hade inte insett att följeforskaren skulle upphandlas och jag trodde nog att det skulle vara klart med forskare och att vi skulle kunna avropa, men så enkelt fungerar det inte. Men det viktiga är ändå att vi rullar igång det här projektet nu. Det blir kanske tre-fyra månader senare än vad jag hade tänkt från början, men det kommer vara ett bra projekt.