#rättfråga

Olika recept för att främja kvinnors företagande

3:35 min

Catharina Barkman tycker frågan om hur politiker vill stötta kvinnligt företagande är viktigt.

– Särskilt inom välfärdssektorn är det ett stort område för kvinnor som blir företagare, hur ser ni på det?

#rättfråga: Vad vill du veta inför årets val?

Catharina Barkman tog chansen att ställa sin fråga till den panel som diskuterade feminism på Sveriges Radios scen under Almedalsveckan.

Saila Quicklund, riksdagsledamot och Moderatkvinnornas ordförande, tycker att det som Alliansen gjort under sina åtta år vid makten stärkt företagen inom välfärdssektorn.

– Vi ska fortsätta med de satsningar som görs, det finns säkert saker att justera längs vägen, säger Quicklund.

Kristdemokraterna jämställdhetspolitiska talesperson Penilla Gunther, även riksdagsledamot, tycker att det är viktigt att lyfta blicken även utanför välfärdssektorn.

– Vi vet att det finns många kvinnor inom teknisk sektor, till exempel miljöfrågor, som behöver stöd och utvecklingsmedel.

– Här finns mer att göra. Och vi vet att kvinnors möjligheter att låna på bank fortfarande är svårare än för män, säger Penilla Gunther.

– Vi vill satsa mer på utbildning och satsa mer på möjligheten att starta små företag, säger Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor.

Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, vill se en förändring av kraven vid offentlig upphandling.

– Det är viktigt att få ett bättre underlag för den offentliga upphandlingen, som det ofta handlar om, där vi räknar in fler saker i kvalitetsbegreppet än bara pengar, säger Schyman.