Djup splittring hotar Piratpartiet

12 min

Piratpartiets tidigare EU-parlamentariker Amelia Andersdotter riktar hård kritik mot partiledaren Anna Troberg i ett blogginlägg. Hon menar bland annat att partiet övergett sina kärnfrågor och att det är omöjligt att kritisera partiledningen. I dagens P3 Nyheter med Karlsten möts de för att diskutera kritiken och partiets framtid. 

Även om de är i samma parti så har de ännu inte diskuterat den öppna konflikten. Amelia Andersdotter menar bland annat att Anna Troberg vägrat svara i telefon.

– Det stämmer inte att jag inte har svarat i telefon. Men vi har inte haft lätt att kommunicera, och därför har andra i ledningen ofta tagit den kontakten för att underlätta arbetet, säger Anna Troberg.

Amelia Andersdotters anklagelser riktar sig främst mot Anna Trobergs politiska arbete. 

– Jag har upplevt under en lägre tid att informationspolitiska frågor som har jättestor påverkan på olika sätt inte har tagits på allvar. Om inte Piratpartiet diskuterar de här frågorna, vem ska då göra det?

Anna Troberg håller inte med om att kärnfrågorna har övergetts.

– Jag förstår att Amelia är besviken på valresultatet, vilket det här nog är ett uttryck för. Vi ska självklart ägna oss åt våra kärnfrågor och det gör vi. Jag tycker inte att det som Amelia skriver på sin blogg stämmer med verkligheten. Våra medlemsmöten har bestämt att vi också ska prata annan politik, och då måste vi göra det också. Jag tror att Amelia kanske har varit lite bortkopplad från den diskussionen i Bryssel

Piratpartiet har förlorat sina mandat och ligger inte bra till inför höstens val. Men Anna Troberg tror inte att den här konflikten kommer att påverka väljarna.

 – Jag vill lyfta fram den här diskussionen som ett exempel på öppenhet och transparens. Jag är helt övertygad om att våra väljare uppskattar den här öppenheten.

I sitt blogginlägg skriver Amelia Andersdotter att Anna Troberg inte ens vill att partiet ska komma in i riksdagen.

– Detta är något som Anna öppet har kommunicerat på sin egen blogg, säger Amelia Andersdotter

– Man kan ju inte låtsas om att den här scenariot inte finns. Kommer vi in i riksdagen i höst blir jag jättelycklig, men jag tycker det är viktigt för våra väljare och aktivister att vi är ärliga, säger Anna Troberg. 

Amelia Andersdotter, har du något förtroende kvar för Anna Troberg?

– Nej.

Läs Amelias blogginlägg om Piratpartiet här.