#valmakt

Cornucopia-bloggaren: "Sveriges största problem är politikerna"

10 min

Han är IT-konsulten som sa upp sig och istället började skriva om ekonomi, politik och miljö på bloggen Cornucopia. Varje vecka läser flera tusen personer hans analyser, om exempelvis en stundande bostadsbubbla i Sverige. Lars Wilderäng är veckans alternativa makthavare i P3 Nyheter med Karlsten. 

Lars Wilderäng har ungefär 50 000 läsare i veckan och enligt honom själv är det mest högutbildade män i storstäder som läser hans blogg.

– De står för ungefär 90 procent av mina läsare. Jag tilltalar nog dem mest, jag är ganska teknisk och tråkig.

Hans inlägg väcker ofta stort engagemang, och många vill försöka utröna var han står politiskt, men själv är han ovillig att sätta etiketter.

– Det är väldigt lätt att dra slutsatser av vad jag tycker i specifika frågor och tro att det speglar något politiskt parti, men så är det inte. Men ska jag säga något själv så är jag väl liberal, men det hävdar liberaler å andra sidan att jag inte är.

Lars Wilderäng tycker överhuvudtaget inte om politiker

– Sveriges största problem idag är politikerna, de är tyvärr mest intresserade av makt.

Trots att han är inbjuden som en alternativ makthavare, så ser han inte själv att han har någon makt.

– Makt innebär att man kan tvinga människor, och det kan inte jag. Om de tar till sig mina åsikter så är det frivilligt. Jag har däremot inflytande över mina läsare. Jag vet att jag har inflytelserika personer och makthavare som läser min blogg.

Lars Wilderäng skriver mycket om ekonomiska frågor, till exempel den bostadsbubbla som han menar finns just nu.

– Självklart har vi en bubbla, nu väntar vi bara på crashen. Det kan vi vara säkra på, bostadspriserna stiger till och med snabbare i avfolkningsorter än i städer, och alla tror att priserna kommer öka. Jag vet att det kommer spricka, det kommer sluta i tårar.

Lars Wilderäng föreläser om de här frågorna och även bland annat försvarspolitik. Han menar att de som anlitar honom inte går på formella meriter, utan snarare på vad han har skrivit.

--Det är upp till var och en att lyssna på vad jag säger. Det handlar ju bara om meriter i vad man säger.