Olagligt att hjälpa tiggare i Danmark

2:20 min

I Köpenhamn har polisen en särskild insats föra köra bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker. Syftet är att ryktet ska spridas om Danmark så de hemlösa tiggarna väljer att åka till ett annat land - som Sverige.

Nu under sommaren har polisen i Köpenhamn en särskild insats föra köra bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker. Samtidigt är det olagligt för hjälporganisationer att hjälpa dem.

Trine Bramsen är Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson och sitter i Folketinget.

– Det är för det att man inte önskar att göra Danmark till ett hotell där ryktet sprids i Europa att man kan komma till Danmark och övernatta gratis, man kan också få gratis mat, säger Bramsen.

Den särskilda insatsen riktar sig enbart mot utlänningar. Polisen patrullerar och rycker ut efter klagomål på människor som tigger eller sover i parker och på gårdar. EU-medborgare får normalt varningar eller böter -  andra kan bli utvisade direkt.

Man tror att det finns i snitt 500 utländska hemlösa i Köpenhamn, och så många som var femte hamnar i missbruk eller blir psykiskt sjuka av livet på gatan. 

Men de har ingen annanstans att ta vägen än att sova ute. Sociallagen förbjuder både kommuner och organisationer att hjälpa de som saknar danskt personnummer.

Och det är skamligt att bara köra bort dem för att Köpenhamnsborna ska slippa se dem, tycker Mikkel Skov Petersen, från Missionen för hemlösa.

– Man anser att deras nöd är något som ska avlägsnas, vi ska inte se på det, det ska bara ur vår syn, det är skamligt tycker jag det betyder inte att de inte här är, säger han.

Flera hjälporganisationer kräver en lagändring, och Köpenhamns kommun vädjar också till regeringen att de ska få rätt att ge hjälp.

Men den S-ledda regeringen har hittills sagt nej. Socialdemokraterna vill att ryktet sprids i Europa att det är förbjudet att sova ute och att tigga, så människor väljer att åka till exempelvis Sverige istället.

– Därför håller vi fast vid att det ska finnas ett förbud mot tiggeri, förbud mot övernatta i folks bakgårdar, när det ryktet sprids så har det en effekt på antalet. Så väljer man ett annat land, till exempel Sverige, för där vet man att det finns bättre möjligheter, säger Trine Bramsen, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson.