Fler kan få strålterapi i Japan

1:35 min

Efter att en svensk kvinna fått sin cancerbehandling i Japan betald av Stockholms läns landsting öppnas dörren för att fler cancersjuka ska få samma behandling.

– Tack vare det här har jag ju fått några extra år. Hur många vet jag ju ännu inte, men jag hade ju inte suttit här idag om jag inte hade åkt till Japan, sa 70-åriga Christina i Ekot i går.

Flera personer har hört av sig till Ekot och frågat hur man får den här behandlingen, som går ut på att behandla svåra cancerfall med koljoner. Behandlingen ges framgångsrikt  i bland annat Japan men finns alltså inte i Sverige. Men behovet och efterfrågan finns.

– Kanske en tredjedel av alla patienter kommer vilja ha den här behandlingen, säger Anders Brahme, professor i medicinsk strålningsfysik vid Karolinska institutet.

Det kan alltså bli dyrt för landstingen. Christina får nu, efter en tre år lång överklagandeprocess, 400.000 kronor i ersättning från Stockholms läns landsting för behandlingen. Det är ett rimligt pris givet vad som står på spel enligt Kjell Asplund, som är ordförande i statens medicinsk-etiska råd.

– När det gäller kostnadeeffektivitet brukar man räkna med att kostnader under en halv miljon per förlängt levnadsår är acceptabla kostnader, säger han. Det är till exempel ungefär vad dialys kostar. Om man blir botad eller får en markant förlängning av livet om det handlar om flera år är det ingen orimlig kostnad. Vi har läkemedelsbehandlingar som är mycket dyrare

Är beslutet i Stockholms läns landsting prejudicerande?

– Nej, så kan man inte säga. Man gör bedömningar från fall till fall, säger Kjell Asplund, ordförande i statens medicinsk-etiska råd.