Israel jämförs med apartheidstat

12 min

De senaste veckorna har spänningarna mellan israeler och palestinier trappats upp, med våld från båda sidor. Detta efter morden på tre israeliska ungdomar och därefter mordet på en palestinsk pojke. Författaren och journalisten Göran Rosenberg menar att Israel går i riktning mot en apartheidstat.

-- Jag menar att det råder apartheid på de ockuperade områdena. Efter att tvåstatsförhandlingarna brutit samman, lever folket på Västbanken under helt andra  förhållanden än i en vanlig rättsstat, säger han.

Göran Rosenberg menar att det faktum att Israel ingrep militärt, med en stor operation, för att jaga de tre israeliska ungdomarnas mördare, visar att man ser på palestinierna på ett helt annat sätt.

-- Det skulle vara otänkbart att sätta in militären för att jaga den palestinske pojkens mördare. Här ser man tydligt skillnaderna, säger han.

Göran Rosenberg anser att Israel gör åtskillnad på människor inom ramen för samma stat.

-- Jag är inte först att ta upp jämförelsen med Aparteid, USA:s utrikesminister John Kerry använde samma begrepp för ett par månader sedan, men fick ta tillbaka det efter att ha fått utstå  hård kritik.

Stefan Sturesson är styrelseledamot i Samfundet Sverige-Israel och han reagerar kraftigt mot Göran Rosenbergs beskrivning.

-- Det är orättvist att beskriva Israel så, även om Rosenberg talar om förhållandena på Västbanken. Israel som stat är en levande och mångkulturell demokrati med många etniska grupper. De uppgår till 25 procent av befolkningen.

Stefan Sturesson anser tvärtom att det är palestinierna som kan beskyllas för att sträva efter apartheidliknande förhållanden, riktade mot judar som bor på Västbanken.

-- Inga judar ska få bo på kvar på Västbanken om Palestina tar över. Det kallar jag apartheid.

Det bor en halv miljon judar i bosättningar på Västbanken. Stefan Sturesson menar att Israel är berett att släppa ockuperade området till palestinierna, för att få fred.

– Ja, Israel kan tänka sig att göra eftergifter för att få fred. Jag skulle önska att man från palestinsk sida kan erbjuda de judar som bor på Västbanken idag att få bo kvar om de accepterar det palestinska styret.

Stefan Sturesson tycker inte att det är så märkligt att exempelvis militären sattes in i jakten på de tre israeliska pojkarnas mördare, medan civila myndigheter ansvarat för den polisiära insatsen efter att en palestinsk pojke hittades mördad.

-- Nej, det är fullt rimligt. Israel befinner sig i krig mot Hamas och operationerna efter morden på de tre pojkarna riktades just mot Hamas.

Göran Rosenberg medger att Hamas ligger bakom de raketer som skjuts från Gaza och in i Israel. Men på Västbanken har Hamas litet inflytande.

-- Hamas har en skuld till att det skjuts raketer. Men det ligger på Israel att man ska behandla människor anständigt och lika i områden som befinner sig inom israelisk kontroll, säger han.