#valmakt

Paula vill lyfta den normaliserade rasismen

7:57 min

I vår serie om alternativa makthavare har turen kommit till en relativt ny stjärna på blogghimlen - Paula Dahlberg. Hon driver bloggen "Vardagsrasismen" som vill röra om i grytan och belysa rasism i Sverige.

Paula Dahlberg startade bloggen efter att ha skrivit på Twitter en längre tid.

– Jag såg det som ett sätt att kunna utveckla mina tankar från mitt twitterkonto, där jag skriver om rasism men också om feminism och politik i allmänhet och hur de här strukturerna samarbetar med varandra.

Det har gått snabbt för Paula Dahlberg att hitta sin publik. Bloggen har bara funnits sen i april, men har ungefär 4000 läsare per dag.

– Jag är själv förvånad över hur stor  spridningen på inläggen har varit och bemötandet jag fått.

Paula Dahlberg säger att hon alltid varit intresserad av politik.

– Mina föräldrar är politiska så jag har fått det från barnsben.

Hon säger att allt eftersom hennes läsare har blivit fler så känner hon av att hon har en viss makt.

– Jag börjar känna allt mer att jag har makt när jag märker att saker delas och skapar reaktioner. Med det kommer möjligtvis ansvar att tänka igenom vad jag skriver en extra gång.

I många av hennes inlägg innehåller en del begrepp och ord som kan tyckas vara lite komplicerade, därför finns också en lista på bloggen där en del av orden förklaras.

– De finns där för att det ska vara lättare att hänga med i samtalet. Man behöver inte vara akademiskt skolad för att prata om rasism och feminism, men att förstå vissa ord som till exempel rasifierad eller intersektionalitet kan gör det lättare att förstå.