Klamydia minskar bland unga

1:23 min

Nya siffror från Folkhäslomyndigheten visar att klamydia och gonorré för första gången på flera har börjat minska. Men siffrorna är fortfarande höga jämfört med 90-talet.

Jenny Ölund sitter och njuter av solen tillsammans men sin kompis i Kungsparken i Göteborg. Hon är inte särskilt orolig för könssjukdomar.

– Jag tror de flesta av mina kompisar går och testar sig regelbundet inklusive jag, så vi har nog ganska bra koll allihop, säger hon.

En bit bort springer jämnåriga Olga Lantz från Järntorget för att hinna med färjan från Rosenlund.

– Jag är alltid väldigt försiktig, det är ett självklart faktum för mig att alltid använda kondom, säger hon.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att klamydia minskade med ungefär 5% mellan 2012 och 2013, och särskilt stor var minskningen i åldern 15 till 19 år.

Siffror som 18-årige David Rinman är förvånad över.    

– Det är väl lite oväntat kanske. Nuförtiden har folk ett väldigt öppet förhållande till sex och det är väl inte så vanligt med kondom. Jag hade kunnat tänka mig att spridningen skulle ha ökat, säger han.

– Man kan ju hoppas att det har att göra med utbyggnaden vi har av ungdomsmottagningar, säger Anders Lindbäck, sexualupplysare i Västra Götaland.

Fram till förra året jobbade han också som sjuksköterska på en ungdomsmottagning i Skåne. Han tror att ungdomsmottagningarna har haft en stor betydelse för minskningen.

– Man vet att det är en arena som ungdomar vänder sig till, både för att ta prover men också för att få information om säkrare sex och få gratis kondomer.

Men även om klamydia- och gonorréfallen har slutat öka så är siffran fortfarande hög. Anders Lindbäck säger att det behövs mer information, särskilt i de äldre åldersgrupperna.

– Det finns inte lika många arenor att vända sig till om man vill ha hjälp. Även kampanjer som bedrivs där man uppmanar folk att testa sig riktar sig ofta till en yngre målgrupp och då missar man ofta de äldre, säger han.

Robert Jakobsson, programledare för Ligga med P3, tror att en av anledningarna till minskningen är att fler unga vuxna börjar ta ansvar för sina sexualpartners.

– Men det kan också vara en tillfällighet, och siffrorna ser helt annorlunda ut nästa år. Man vet inte riktigt än.

Missa inte Ligga med P3:s kondomtest