Handeln kritisk till nya regler för hemleverans av alkohol

1:58 min

Kommersiella vinklubbar kan komma att drabbas om förslagen att göra det svårare att beställa alkohol på nätet blir av.

För att säkerställa Systembolagets alkoholmonopol bör det i framtiden bli svårare att beställa alkohol på nätet.

Det föreslår Jörgen Hettne, docent i EU-rätt vid Lunds universitet och tillförordnad direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier, som har utrett frågan. Ett av hans konkreta förslag gäller hur och när alkohol ska få levereras.

– Jag anser att alkohol ska ska kunna levereras på det här sättet enbart till en privatpersons hemadress, och endast när Systembolaget är öppet eller det är möjligt att få hemelevarans via Systembolaget.

Utredaren Jörgen Hettne presenterade i dag olika förslag för hur Systembolagets särställning ska upprättahållas. Utredningens huvudförslag är att ett förtydligat undantag för privatinförsel innebär att ingen annan förmedling än själva transporten ska vara tillåten. Enligt Jörgen Hettne kommer vissa företag att drabbas av hans förslag.

– Vinklubbar på internet i kommersiellt syfte, som inte är kopplade till en särskild säljare utan förmedlar alkohol från olika håll. Sedan också den typen av verksamhet som finns inim livsmedels- och dagligvarubranschen. Alltså att man man köra ut alkohol tillsammans med matkassar.

Dagligvarubutik City Gross är ett av företagen som sedan ett år erbjudit sina kunder att beställa färdiga vinpaket tillsammans med deras matkassar. City Gross använder sig av företaget Wine Finder, något som gör att det främst är Wine Finder som kommer få det svårt i framtiden, säger Mikael Lagerwall, informationschef på City Gross.

– Vi vet ju att det finns ett stort intresse för att kombinera mat och vin. Det är det som har varit utgångspunkten för att inleda samarbetet med Wine Finder. Om man ändrar lagar, regler och förordningar är det kalrt att vi kommer att följa det. Det är ju självklart.

Olle Nielsen, vd för Wine Finder är kritisk.

– Det drabbar inte vår verksamhet, såtillvida att vi kan sälja vin på nätet precis som vanligt. Vi betalar våra skatter, vi kan fixa leveransen till folk.

– Men jag är kritisk till att man sätter upp handelshinder, som att man inte ska kunna hämta sitt vin i matbutiken när man ändå ska handla mat - för att det är ett hot mot folkhälsan. Det är ju rent trams!