Danmarks hantering av tiggare upprör svenska politiker

1:12 min

Danmarks hantering av utländska hemlösa och tiggare får svenska politiker att reagera. 

"Jag tycker att det är olyckligt," säger Katrin Stjernfeldt Jammehom, (S), kommmunstyrelsens ordförande i Malmö. 

I sommar kör Köpenhamnspolisen bort utlänningar som sover i parker samtidigt som det är olagligt för hjälporganisationer att hjälpa dem som saknar danskt personnummer.

Socialdemokraterna i Danmark vill sända en signal om att landet inte är ett hotell, så att EU-migranter söker sig till andra länder istället, exempelvis Sverige.

Detta upprör Socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Jag tycker att det är olyckligt. Jag tycker det är ett cyniskt ställningstagande från den danska regeringen i det här fallet, och det är helt oavsett partifärg. Men det är klart att jag blir besviken på det här.

Hur tänker du då?

– Jag tycker att beslutet i grund och botten är märkligt, jag tycker att det inte är ett korrekt sätt att hantera Europas befolkning, säger Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh upprörs framför allt över att danska kommuner och hjälporganisationer som motar offentliga bidrag, inte tillåts erbjuda till exempel övernattning till utländska medborgare.

Hon vill att den svenska regeringen driver frågan om fattiga emigranter tydligare EU, för danskarnas politik får konsekvenser i Sverige.

– Det är en nationell medveten strategi från Danmark att försöka få människor att söka sig andra vägar, så det är klart att vi kan komma oss att se en ökad ström av eu-migranter till Malmö, och det är något som vi, och inte minst den svenska regeringen behöver förhålla sig till, säger  Stjernfeldt Jammeh.

Det är uttalandena från de danska socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen som upprör flera svenska politiker.

Enligt henne vill danske S också bekämpa fattigdomen i EU, men hon menar också att till exempel ett dansk tiggeriförbud är viktigt, för det sprider ett rykte om Danmark som kan leda till att EU-migranter väljer att söka sig till länder med bättre möjligheter, som Sverige.

Emma Henriksson är Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson.

– Den danska modellen slår mot de allra mest utsatta, säger hon.

Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) håller med.

– Jag blir väldigt upprörd, för att man ger sig på andra EU-medborgare på ett sätt som jag inte tycker är okej. Det Danmark vill göra är att sända en signal till fattiga européer, att kom inte hit. Den fria rörligheten den gäller alla, det gäller också fattiga människor och den gäller också hemlösa människor.