I Dalarna spelas en opera om psykisk sjukdom ikväll

1:57 min

Pjäsen heter Tokfursten och ska visas i den lilla byn Vattnäs, som ligger utanför Mora i Dalarna. Berättelsen till den här operan är skriven av Elgard Jonsson. Han hade en psykisk sjukdom och bodde länge på ett sjukhus i den lilla staden Säter, men till slut blev han frisk.

Klicka här för att läsa mer och se bilder!

År 1986 skrev Elgard Jonsson boken "Tokfursten" som handlar om psykisk sjukdom och vården av de sjuka. Den boken blev senare också en opera med musik av Carl Unander-Scharin.

En bra opera
Nu under sommaren spelas den här operapjäsen fyra gånger i byn Vattnäs. Och en av sångarna är Göran Eliasson:
- Tokfursten tillhör ett av de bästa svenska operaverk som har skrivits.
- Är det ett inlägg i psykvårdsdebatten då, frågar reporter Stefan Ubbesen.
- Nej, det är det väl egentligen inte, men det tål väl att tänkas på hur vi sköter vår psykvård idag, säger Göran Eliasson.

I pjäsen händer det många konstiga saker
Det beror bland annat på att författaren Elgard Jonsson hade sjukdomen schizofreni. När han var sjuk hade han svårt att skilja på verklighet och fantasi.

– Det som är väldigt viktigt att tänka på när man ser den här operan är att det här är ju Elgard som sjuk. Det är hans uppfattning. Det är helt absurt. Jag hoppas verkligen att folk inte tror att vi tror att det är så här det går till på Säters sjukhus, säger sångaren Carolina Bengtsdotter.