Värmen kan vara farlig för äldre

2:05 min

Den här veckan är det väldigt varmt i Sverige. Då ökar risken att dö för dem som är gamla och sjuka. Men sjuksköterskan Anna Klang säger att det finns bra saker att göra för att klara värmen bättre.

Klicka här för att läsa mer!

- Jag älskar solen, men inte den här värmen. Den är så tryckande.
-Känner du dig begränsad när det är så här varmt ute? frågar reportern Rasmus Ejneberg på P4 Östergötland.
-Usch ja! Det gör man, svarar Aina Johansson.

Värmen är farlig
Forskare vid Umeå universitet har också upptäckt att fler personer dör när det är varmt ute. 
Om temperaturen är över 30 grader i tre dagar så brukar det vara 20 procent fler som dör.

Risken för att dö är som störst för personer som redan är sjuka eller svaga på något sätt. Det gäller till exempel dem som har problem med hjärtat eller lungorna. Även sjukdomen diabetes och psykiska sjukdomar kan göra så att risken för att dö ökar.

Det är viktigt att dricka mycket
Aina Johansson bor på ett äldreboende i Finnspång. Och en av dem som jobbar där är sjuksköterskan Anna Klang. Hon säger att det kan bli farligt om man får för lite vatten i kroppen. Mycket av vattnet försvinner när du svettas.

Men det finns saker att göra för att klara värmen bättre, säger Anna Klang:
- Stanna inomhus ska de definitivt inte göra. För det är nästan ännu varmare inne i våra lokaler. Så ut med dem i skuggan. Man får inte sitta i direkt sol. Man får gärna ha keps eller något annat på huvudet. Man ska dricka extra mycket vätska. Vi har också tagit bort vissa läkemedel som är vätskedrivande, säger Anna Klang.

En vätskedrivande medicin gör att man kissar extra mycket. Om det går ska man undvika att ta sådana mediciner när det är varmt ute. Men du ska fråga din vårdpersonal om råd först!