Rekordmånga har bokat vinterresan

1:44 min

Allt fler svenskar resor utomlands på vintern, flera resebolag ser redan nu rekordmånga bokningar inför den kommande vintersäsongen. Konjunkturer och låga räntor ligger bakom - men också vädret.

Kajsa Moström, som är informationschef på Apollo, har inte sett något liknande tidigare somrar, när det gäller att boka vinterresor.

– Vi ser den senaste månaden att intresset för att boka en vinterresa har ökat ganska dramatiskt, 89 procent jämfört med samma period förra året och nästan 200 procent jämför med för två år sedan. Det handlar om tusentals fler som bokat en vinterresa, säger hon.

Det höga bokningstrycket på vinterresor, som egentligen sträcker sig från mitten av hösten och inpå våren, är också påtagligt hos de andra stora researrangörerna. Fritidsresor har under de senaste fyra veckorna sålt över 14 000 resor, vilket jämfört med samma period förra året innebär en ökning med 30 procent. På Ving har man också märkt av en bokningsökning, om än mer blygsam.

Någon enskild faktor som ligger bakom den kraftiga ökningen är svår att peka på enligt Kajsa Moström på Apollo. Det handlar om svensk ekonomi, låga räntor, större behov av att koppla av från en stressig vardag bland annat, men även vädret spelar in.

– Är det dåligt väder här hemma under sommaren så vill man absolut försäkra sig om att man får sol under vintern i sådana fall, säger Kajsa Moström.

På Sveavägen i Stockholm är det tätt mellan resebyråerna och trots att vädret nu verkar ha stabiliserats är det många som funderar på att bege sig söderut. En av dem som gärna flyr den svenska vintern är Sven Ledin, som ännu inte vet var han ska åka, bara vad han är ute efter.

– Det är sol och värme. Och att äta gott, det är också en stor del, säger Sven Ledin.