Dåligt stöd när synen försvinner

2:21 min

Bättre stöd kan minska risken att bli deprimerad för den som förlorar synen på grund av att gula fläcken i ögat har förstörts. I en amerikansk studie drabbades bara hälften så många av depression när man satte in riktade åtgärder för att hålla uppe livskvaliteten. Men i Sverige är insatserna begränsade.

För fyra år sedan förlorade 78-årige Ivar Reite i Kungs-Husby utanför Enköping synen - först på ena ögat, och sedan på det andra. Det var gula fläcken som hade förstörts, då blir det bara en dimmig ledsyn kvar.

– Det tråkigaste för min del är att jag inte kan läsa vanlig tidningstext och böcker på vanligt sätt, berättar han.

Förändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till att äldre människor blir synskadade. Minst 50 000 är drabbade av den allvarligaste formen och fem gånger fler har en lindrigare variant.

Omställningen är tuff, och så många som en tredjedel blir deprimerade i samband med sin synskada.

– De upplever att livskvaliteten är väldigt nedsatt. Man har jämfört med andra patientgrupper, som till exempel långt framskriden cancer med smärttillstånd, och det ligger i paritet med det, säger Oliver Bjelkin som är ögonläkare på Skaraborgs Sjukhus.

Med synskadan går det inte längre att läsa eller köra bil. Det kan vara svårt att handla mat, ta ut pengar i bankomaten och känna igen personer man träffar. Allt det kan leda till social isolering.

I en amerikansk studie provade man att ge extra psykosocialt stöd, för att hjälpa de drabbade att hålla livsgnistan uppe. Bland de 169 deltagarna var det bara hälften så många som blev deprimerade, när man fick det extra stödet.

Men i Sverige ligger vi efter på den fronten, enligt överläkare Oliver Bjelkin.

– Vi är inte så duktiga på det som vi borde, säger han. Vi är bra på det medicinska men den psykosociala biten har man inte alltid tid att ta hand om.

Ivar Reite i Kungs-Husby har klarat den mentala omställningen bra, men utan färdtjänsten skulle det inte gå, och inte heller utan alla förstoringsglas med inbyggd belysning, berättar han.

– Ett är vid sängen, ett är vid tv:n och ett i datorrummet. Och så ett som jag tar med mig när jag ger mig ut och åker. Jag har säkert en sex-sju stycken.