Nya dödsattacker i Gaza - USA erbjuder medling

1:11 min

Minst fem palestinier dödades och ett 15-tal skadades när israeliskt stridsflyg nu på morgonen attackerade mål i Gaza. Nu erbjuder USA medlingsstöd i Gazakonflikten.

Enligt räddningstjänsten i Gaza var morgonens attack riktad mot ett hus som tillhör en högt uppsatt medlem i Islamska Jihad. Detta bara timmar efter USA:s president Barack Obamas telefonsamtal med Israels premiärminister Netanyau då presidenten ska ha kommit med ett erbjudande om medling i konflikten.

Han uttalade då även sitt stöd för Israels ansträngningar att försvara sig mot raketattackerna från Hamas men var, enligt uttalandet från Vita huset,  orolig för att striderna kan trappas upp  ännu mer.

Obama manade både israeler och palestinier att skydda civila och försöka återupprätta ett lugn. Han sa att USA är villigt att underlätta ett slut på våldsamheterna och få till stånd en återgång till avtalet om eldupphör från november 2012. Det var det avtal som utrikesinister Hilary Clinton var med om att medla fram, då i samarbete med Egypten. 

Torsdagens uttalande från Obama var i linje med de uppmaningar som kom tidigare under dagen vid FN:s säkerhetsråds krismöte. Då uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon båda sidor till eldupphör och sa att det var viktigare än någonsin för att undvika ett utvidgat krig i området.

Ban-Ki Moon fördömde utskiljningslöst raketavfyrande från Gaza mot Israel, men sa också att överdrivet våld och dödandet av civila var oacceptabel.

På torsdagen uttryckte även Frankrikes president François Hollande sin oro över dödsfallen i Gaza efter de israeliska bombningarna. Dagen innan hade Hollande uppmanat Israel att vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att skydda sig mot Hamas raketer, vilket lett till kritik från franska vänsterpolitiker om att presidenten uttryckte solidaritet med Israel utan att nämna de skador som palestinierna lidit.

Över 80 personer har nu dödats i den militära offensiven mot Gaza, en klar majoritet är civila. Minst åtta är barn.