Vad hände sen?

Sydafrika gick back efter VM-satsningen

7:32 min

I dessa VM-tider så blickar P3 Nyheter med Karlsten bakåt, till VM i Sydafrika 2010 . Vad hände egentligen med löftena om jobb, bättre infrastruktur och en enad nation som VM skulle föra med sig?

Katarina Höjie är frilansjournalist och har bevakat Sydafrika. Hon menar att den officiella bilden av fotbolls-VM är att det var en succé. Men då bortser man från de enorma summor som faktiskt spenderades på VM.

– Landet investerade ju ofantliga summor i arenor före mästerskapen, totalt 25 miljarder. De pengarna har väl Sydafrika inte riktigt fått tillbaka. Förhoppningarna man hade om att det skulle komma fler turister, jobb skulle skapas och att det skulle bli ett uppsving för fotbollen har inte infriats helt.

Katarina Höjie säger att det visseligen har kommit fler turister till Sydafrika, men att det är svårt att säga om det beror på VM.

– Det är mycket möjligt att de turisterna hade kommit ändå. Staten har dessutom spenderat ungefär 80 000 per turist med sin VM-satsning. Nu fyra år senare är ekonomin i Sydafrika sämre än på mycket länge.

Inför VM pratades det om att ungefär 50 000 jobb skulle skapas i landet.

– Det uppfylldes inte riktigt, och arbetslösheten är fortsatt hög i Sydafrika, 25% procent av befolkningen går utan jobb.

Andra som kan räknas till VM-arrangemangets förlorare är de städer som byggt arenor. Nio av tio av arenorna går back.

– Tyvärr står många arenor tomma och kostar städerna och skattebetalarna pengar Arenan i Kapstaden används till exempel bara enstaka gånger, nu senast när Justin Bieber spelade. Många fotbollslag har redan egna arenor och ser ingen anledning till att spela på de stora nybyggda arenorna.

På en punkt kan man dock se tydliga positiva resultat av VM i Sydafrika. Det gjordes nämligen en hel del infrastruktursatsningar runt om i landet.

– Både vägar och flygplatser rustades upp inför mästerskapet. Det kanske hade gjorts ändå, men VM blev en deadline för projekten.

Många sydafrikaner har också fått nyvunnet självförtroende över att ha arrangerat fotbolls-VM.

– Många minns mästerskapen med stolthet och är glada över att man lyckades visa upp en annan bild av Sydafrika. VM nämns ofta i samma andetag som exempelvis Nelson Mandelas frigivning. Men många är ju såklart också kritiska till pengarna som spenderades.