Globala turismen slår hårt mot klimatet

2:41 min

Vi svenskar reser allt mer och allt längre. Samtidigt får allt fler i till exempel Kina och Indien råd att åka på semester och det här gör att koldioxid utsläppen från turismen väntas öka kraftigt. En ny studie som gjorts på Lunds och Växjö universitet slår fast att utsläppen från turismen väntas öka med tre gånger till år 2050.

– Enskilda resenärer gör fler resor och vi blir allt fler som flyger. det är framförallt marknaderna i Kina och Ryssland som tillkommer och i Indien ökar inrikesresandet kraftigt och allt det här påverkar den globala ökningen, säger Stefan Gössling som är professor i turismvetenskap.

Stefan Gösslings beräkningar tar med en rad faktorer som att vi äter mer energiintensiv mat under semestern, att vi använder mer air-condition, badar i pooler, åker skidor på konstgjord snö och spelar golf på konstbevattnade banor.

Men den största delen av utsläppen kommer från transporter och då framförallt från flyget. Beräkningsmodellen är uppbyggd kring ett ganska enkelt samband: När vi får mer pengar reser vi mer.

– Antaganden om hur mycket vi kommer att tjäna och hur dyrt det är att resa kan man bygga enkla och ganska exakta modeller på hur vi kommer att resa i framtiden, säger Stefan Gössling.

Stefan Gösslings undersökning är ännu inte publicerad. Men det finns liknande undersökningar som pekar i samma riktning. FN:s turismorganisation UNWTO räknar med att utsläppen kommer att öka med 130 procent till år 2035.

Svenskarna är bland dem som reser mest i världen och vårt resande ökar. På Arlanda har flygtrafiken ökat med drygt nio procent hittills i år jämfört med samma period förra året och i hela Sverige har ökningen varit fem procent.

Det förklarar Björn Arvidsson som är flyganalytiker på företaget Razormind AB. Han konstaterar att det framförallt är turistresandet som ökar.

– Det är likadant över hela landet. Vi i Sverige har aldrig rest så mycket som vi gör nu, säger Björn Arvidsson.

Och vårt resande håller på att ändras på ett sätt som kan öka utsläppen.

– Majoriteten av resandet går fortfarande till Europa men det som kanske ökar lite mer är det långväga resandet till Nordamerika och Asien och vi får fler långväga besökare till oss i Stockholm.

Professor Stefan Gösslings slutsats är att vi kommer att fortsätta resa så länge vi har råd och därför menar han att energi måste bli dyrare om vi vill få ner koldioxidutsläppen från turismen.

– Det är beskattning som måste till helt klart.