Spelarfacket tänker överklaga Owuyas dom

1:17 min

Sico:s generalsekreterare Erik Zackrisson anser att straffet är för hårt och domen kommer att överklagas.

Luleå Hockeys målvakt Mark Owuya som igår dömdes till ett års avstängning av Riksidrottsförbundet för brott mot dopningsreglerna har kopplat in Sico, spelarnas intresse organisation för att driva fallet vidare.

– Vi tycker att beslutet är fel och vi kommer att hjälpa Mark att överklaga det här, han borde inte ha fått något straff över huvudtaget. Sen så finns det ett regelverk att luta sig tillbaka till men det här har blivit en missuppfattning i kommunikationen vid provtillfället, säger Erik Zackrisson Sico:s generalsekreterare.

Nu planerar spelarfacket att överklaga domen.

– Vi får titta övergripande på allt som har hänt och samla in information i första hand och så får vi gå vidare och göra en så bra överklagan som möjligt.

Vad har Mark Owuya själv sagt till dig när du har ringt?

– Han har varit jätteledsen, besviken och han kan knappt förstå det som har hänt. Han är 25 år gammal och är mitt uppe i sin hockeykarriär, så det är verkligen en stor påverkan på hans framtida yrkesval som ishockeyspelare så det är en tragedi för honom.

Men du tycker inte att han borde ha förstått att man inte går på toaletten när det finns en kontrollant på plats?

– Vi måste sortera ut vad som hände. Vi var inte där men vi tycker att provet som togs i samband med den här träningen visar att det fanns ingen doping, och jag menar att det är förtal att man skulle manipulera vissa saker, så det finns många delar som vi kommer att titta på.