1 200 sjuksköterskor fattas inom vården i sommar

2:39 min

Över 1 200 sjuksköterskor fattas inom sjukvården i sommar. Det visar en enkät Ekot gjort bland samtliga 21 landsting och regioner. Vårdplatserna är på många håll färre än förra året.

Bristen på vårdplatser märks tydligt av på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där får patienter ligga och vänta i korridorerna i timtal. Det säger sjuksköterskan Carola Mattsson.

– Jag mår dåligt när jag ser de här stackarna. De blir liggande här nere på akuten, utan riktig säng, mat och dryck och det är ingen som har tid och bry sig om dem. Tyvärr måste man försöka stänga av, för man hinner inte. Och så mår man skit när man går hem istället, säger Carola Mattson.

Minst 1 200 sjuksköterskor saknas i den svenska sjukvården nu i sommar. Det visar en enkät som Ekot gjort bland personalansvariga vid landets alla 21 landsting och regioner.

Fem av dem, däribland Västragötalandsregionen ingår dock inte i statistiken, företrädarna säger till Ekot att de inte har en samlad bild av bristen. Sjuksköterskebristen har nu bland annat lett till att semestrar förskjutits och att vårdplatser dragits in. Jonas Claesson är verksamhetschef för området kirurgi i Västerbottens läns landsting.

– Vi har försökt stärka upp personalen, framförallt genom att tillföra personal som inte är vårdpersonal för att göra icke vårdnära tjänster. Som till exempel bädda sängar gå ut med lunchbrickor för att avlasta vårdpersonalen. Sedan har vi också en väldigt lojala personal som får jobba extra när det är såhär tungt, säger Jonas Claesson.

Bara på Karolinska universitetssjukhusen i Solna och Huddinge saknas runt 300 sjuksköterskor i sommar.

- Det är en brist i hela landet så det är det som är problemet. Vi har stora bekymmer liksom alla andra sjukhus, fler utbildningsplatser är det som behövs, säger Maria Enge-Jonsson som är Hr-chef på Karolinska.

Men att för få utbildningsplatser skulle vara problemet stämmer inte enligt Vårdförbundet, istället är det för låga löner och för dålig arbetsmiljö som lett till bristen enligt facket. Många väljer nu istället att jobba i Norge.

- Det finns sjuksköterskor, men de finns inte här i Sverige för att utföra arbete, säger Johan Larsson som är vice ordförande på Vårdförbundet.

Många av landstingen uppger också att man fått stänga ner ännu fler vårdplatser än planlagt på grund av sjuksköterskebristen. 13 landsting och regioner säger att vårdplatserna är färre i år än förra året. Men Mats Eriksson på samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och landsting är inte oroad.

– När det gäller patientsäkerheten så har vi alltid möjlighet att beordra in medarbetare. Det är det sista vi vill göra, vi försöker alltid lösa det på andra sätt, men det finns i allafall det verktyget i lådan, säger Mats Eriksson.

Men många sjuksköterskor beskriver en mycket pressad arbetssituation. Liza Jansson jobbar på kirurgmottagningen på Östersunds sjukhus.

– Det är folk som inte hinner ta ut raster, som jobbar övertid. Det känns inte patientsäkert när vi knappt hinner äta själva, man blir trött och det är lätt att glömma saker, säger sjuksköterskan Liza Jansson.

Sjuksköterskan Anne Karneke jobbar på en avdelning för akut ryggmärgsskadade på Karolinska i Solna. Här har man inte lyckats rekrytera en enda sommarvikarie.

– Det är faktiskt väldigt stressat och man stannar alltid över för att man ser till att hjälpa varandra. Jag tror att vi mals sönder, för att vi gör vårt yttersta hela tiden med den låga bemanning som i bland är på sina ställen, säger Anne Karneke, sjuksköterska.