Könsstrid i Bryssel kring kommande EU-topp

1:41 min

Det har blåst upp till jämställdhets-strid kring skapandet av nästa EU-kommission. Hittills är det nästan bara män på listan över kända, tilltänkta nya EU-kommissionärer.

– Kvinnliga EU-kommissionärer är mycket oroade över att nästa kommission kanske inte kommer ha ett tillräckligt stort antal kvinnor, säger EU:s nuvarande kulturkommissionär Androulla Vassiliou.

Just nu surrar Bryssel av rykten kring viktiga toppjobb. Ett tiotal av EU:s 28 medlemsländer anses i praktiken redan ha pekat ut sina kommissionärskandidater.

En av kandidaterna är Finlands tidigare statsminister, Jyrki Katainen. Bland de heta namnen finns hittills bara en kvinna; Italiens nuvarande utrikesminister Federica Mogherini.

Svenska Cecilia Malmström är en av nio kvinnor i den nuvarande EU-kommissionen. De har nu tillsammans undertecknat ett brev till kommissionens troliga nya ordförande, Jean-Claude Juncker.

– Vi ber honom att utse minst tio kvinnor i nästa kommission, säger Androulla Vassiliou.

På tisdag väntas Jean-Claude Juncker formellt bli vald till EU:s tyngsta post, och Juncker har själv sagt att det är otänkbart att nästa kommission har färre kvinnor än den nuvarande.

Det är upp till medlemsländernas regeringar att utse varsin kommissionärskandidat. Juncker kan nu räkna med några veckor av tuffa förhandlingar med premiärministrar och presidenter för att kunna bilda en EU-kommission som inte blir utdömd som alltför gubbig.

Sverige hittills alltid haft kvinnliga EU-kommissionärer, och mycket tyder på att så blir fallet även för kommande femårsperiod.