P4 SOMMAR

Böcker som väcker känslor av både ilska och glädje

8:50 min

Den här veckan tipsar P4 Sommars bokexperter Annika Koldenius och Morgan Larsson om Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson och Expedition L av Erlend Loe.

Böcker hör sommaren till och olika böcker framkallar olika känslor. P4 Sommar väljer att sikta in sig på just känslorna i sommar - ihop med bokexperterna Annika Koldenius och Morgan Larsson. Först ut bland känslor blir bubblande glädje.


Annika:

Bok: Jeanette Winterson – Varför vara lycklig när du kan vara normal?

Känsla: Arg och förbannad

– Jag tipsade om författaren förra sommaren också, då var det en annan bok. Nu är det hennes självbiografi – Varför vara lycklig när du kan vara normal. 

– Hon blev ju adopterad när hon var liten, mamman var galen och pappan var frånvarande. Varför mamman ville ha barn är en gåta, hon var elak mot sitt barn. Barnet låstes ute eller slängdes ner i källaren för att uppfostras. Det är fruktansvärda berättelser som hon nu delar med sig av, säger Annika Koldenius.

– Hon lyckas överleva för att hon hittar biblioteket där hon kan läsa böcker. Hon läser, förstår att hon kan utvecklas, hon upptäcker att hon är homosexuell och tar med olika flickvänner hem till mamman och det är då mamman ifrågasätter varför hon måste vara lycklig när hon kan vara normal, säger Annika Koldenius.

– Jag blir arg när jag läser den, men man blir varm och glad just för att hon hittar det offentliga bokrummet – biblioteket.


Morgan:

Bok: Erlend Loe – Expedition L

Känsla: Humor, absurditet och perspektiv

– Huvudpersonen i boken är väldigt inspirerad av Thor Heyerdahl och han vill också göra en upptäckt av något slag. Huvudpersonen vill följa i den berömda upptäckarens fotspår, säger Morgan Larsson.

– Teorin går ut på att urbefolkningen i Sydamerika inte alls gjorde sin resa med båtan, de åkte skridskor över isen till de polynesiska öarna! För att bevisa sin tes bestämmer sig huvudpersonen i boken att åka och leta efter rester av skridskor som han intalar sig själv borde finnas på havets botten. Med sig på resan tar han sex män i sin egen ålder.

– Erlend Loe som skrivit boken åkte till Polynesien när han skrev boken, så det finns foton med – det är svårt att veta vad i boken som är sant och vad som är påhittat, säger Morgan Larsson.


Annika Koldenius är bokrecensent och något av en bokfantast – hon läser över 100 böcker om året. Efter sommaren kommer hennes första egna bok ut – Vi var alltid beredda.

Morgan Larsson är programledare och författare. Han sänder bland annat P3-programmet Christer och Morgan rapporterar. I höst kommer hans andra bok ut - Det opålitliga hjärtat.