Migrationsverket: Förstår problemen med detta

1:46 min

Efter att lokalpolitikerna i Svalövs kommun protesterat mot beslutet att placera ytterligare 160 flyktingar i den lilla orten Röstånga i Skåne, svarar nu Migrationsverket.

Myndigheten menar att även små orter får räkna med att tillfälligt ta emot flyktingar när trycket är högt, som det är just nu från Syrien.

– Vi har kommunicerat centralt via Sveriges kommuner och landsting under en lång tid, och vi är tre år in i den här konflikten nu. Vi lämnar fem prognoser varje år, och jag vill be alla kommuner att titta på dem, för där står ju faktiskt hur många vi tror ska komma, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör Migrationsverket.

Det var när Migrationsverket för några veckor sedan beslutade att placera ytterligare 160 flyktingar i den lilla orten Röstånga, och kommunen fick veta det en knappt vecka innan, som Svalövspolitikerna gick i taket.

Röstånga har 800 invånare, men där finns nu 360 flyktingar i två förläggningar. I ett brev kräver politikerna att antalet flyktingar antingen ska reduceras eller att Migrationsverket stänger ett av flyktingboendena på orten.

– Man nästan fördubblar invånarantalet i lilla orten Röstånga. Det vi vill ha är en diskussion om hur vi kan placera flyktingarna på en annan ort i kommunen och att man skulle ha haft en diskussion med oss innan de tog beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) till P4 Malmöhus.

Men Migrationsverket menar att man kommunicerat beslutet så fort man kunnat, men lagen om offentlig upphandling gör att det ibland kan vara på kort varsel.

– Jag förstår också att om det blir två boenden på samma lilla ort, jag är inte dummare än att jag förstår problemen med det. Samtidigt har vi lagen om offentlig upphandling som dels genom sin sekretess förhindrar oss att berätta, innan man har fått ett tilldelningsbeslut och dels gör att vi inte kan styra var de hamnar, säger Mikael Ribbenvik.