Recept: Ugnsbakade tomater

Till 4 lunchmackor behövs:

4 små baguetter eller rejäla skivor gott bröd

4-8 goda tomater, beroende på storlek

ca 1 dl kallpressad olivolja

3-4 vitlöksklyftor

flingsalt

färsk timjan

En enkel macka där riktigt goda tomater avgör resultatet. ”Sungold, brukar kallas världens sötaste tomat”, säger Ola Johansson, som denna vecka bjuder på ugnsbakade tomater och lär ut knepet hur man får vitlök att smaka som bäst. Hacka den direkt ner i olivolja, är tipset. Eller kör dem hastigt i matberedare med oljan. Pressar man vitlök oxiderar den snabbt i luften och börjar genast smaka beskt.

Så här gör du:

Sätt på ugnens grillelement.

Använder du bake off-bröd behöver du inte förgrädda dem, utan klyv dem bara.

Skiva den godaste tomatsorten du vet i ganska tjocka skivor. Täck bröden med skivorna.

Bottna matberedaren med olja och lägg ner skalade vitlöksklyftor. Kör hastigt, vitlöken får gärna vara lite grovt fördelad.

Bred vitlöksoljan över tomaterna och grilla tills brödet har fått fin färg.

Ta ut, toppa med lite flingsalt och en kvist färsk timjan. Servera genast.