Nya metoder i jakten på smuggelsprit

1:56 min

Justitieminister Beatrice Ask vill att tullen ska få rätt att väga fordon i jakten på smuggelsprit. Det är dags att agera mot den organiserade smugglingen av alkohol, anser hon.

Det krävs åtgärder för att få bukt med den storskaliga smugglingen av alkohol, konstaterar de två moderata riksdagsledamöterna Finn Bengtsson och Andreas Norlén i en ny rapport om organiserad brottslighet.

Där beskriver de hur bussar - som kan innehålla åtskilliga ton alkohol - körs från Tyskland till Sverige. Bland kunderna finns ungdomar och oseriösa krögare.

– Som ett led i kampen mot alkoholsmuggling på turistbussar, som ju förekommer i stor skala, organiserat av ett antal oseriösa bussföretag, så menar vi att tullen borden få möjligheter att väga fordon, så att man kan se vilka som har uppenbar överlast. Det är både ett sätt att hitta spritbussar och bekämpa trafikfarliga fordon, säger Andreas Norlén.

Justitieminister Beatrice Ask (M), som har tagit del av partikamraternas rapport, säger till Ekot att tullen bör få befogenhet att väga fordon, något som endast polisen kan göra i dag.

– Det är ett större problem än vad man tror, och det visar sig att en del har satt det i system. Är det så att det finns förordningsändringar som behövs och annat, så det klart att vi behöver göra det. Tullen är en brottsbekämpande myndighet, och här har man en viktig uppgift, säger Ask.

För att komma åt den organiserade brottsligheten föreslår Moderaterna Finn Bengtsson och Andreas Norlén även skärpta straff för olaga hot och utpressning, och att polisen i hemlighet ska få utrusta gängmedlemmars bilar med gps-sändare.

– Gängkriminaliteten som den ser ut i dag bygger inte enbart på att det finns fasta gäng, utan den organiserade brottsligheten söker sig hela tiden till nya mål, där det är lågt straffvärde och liten risk för upptäckt. Kan man då följa bilar som man vet är kriminella, att de rör sig på ett visst sätt, då kan man också lättare se vad det är för brottslighet i vardande, säger Finn Bengtsson.

De förslagen har Beatrice Ask ännu inte tagit ställning till.