Världens största konflikter syns inte i medierna

8:58 min

Västerländska medier ger en snedvriden bild av krig ock konflikter runt om i världen. Få vet till exempel om att den dödligaste konflikten på 50 år pågår i Kongo, medan de allra flesta har bra koll på Israel-Palestinakonflikten. 

Peter Wallensteen är professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

– Det är utan tvekan Syrien som är en av de största konflikterna just nu, sen är det även bland annat konflikterna i Kongo Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Sydsydan och Somalia som kvalar in på den här tråkiga listan.

Han nämner flera skäl till att det inte rapporteras så mycket om de här konflikterna i förhållande till deras storlek.

– De har inte samma nyhetsvärde, västvärlden är inte lika inblandade i de här konflikterna. I Syrien är det dessutom farligt att vara för journalister vilket naturligtvis bidrar.

Men en konflikt som många känner till, trots att den inte skördar lika många offer som exempelvis Syrien och Kongo Kinshasa är Israel-Palestinakonflikten.

– Det är ju anmärkningsvärt att många tror att det är den blodigaste konflikten i världen, för det är den ju inte. Men den engagerar många, den är välkänd och den involverar stora maktfaktorer i världen som exempelvis EU och USA. Därför rapporteras det mycket om den.

Konsekvenserna av den ojämna rapporteringen från konflikter blir allvarlig säger Peter Wallensteen.

– Vi får för det första inte en korrekt bild av världen, vilket såklart inte är bra. Bristen på rapportering gör också att det inte händer någonting som kan förändra situationen i de här konflikterna.