Klart med Juncker som ny ordförande för EU-kommissionen

1:50 min

Jean-Claude Juncker valdes till ny ordförande för EU-kommissionen. 422 EU-parlamentariker röstade ja till att ge Juncker EU:s tyngsta post.

En av dem svenske EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).  

– Jag tror att han är en kompetent kompromisskandidat. Han har lyckats hålla ihop eurosamarbetet under dess allra svåraste tid, och jag i grund och botten att han klarar av att bära Europa som det ser ut just nu, säger moderaten Christofer Fjellner.

Omröstningen här i Strasbourg var hemlig, men Juncker hade allmänt stort stöd bland de fyra partigrupperna runt den politiska mitten.

250 parlamentariker röstade nej, framför allt från de politiska ytterkanterna. Svenska socialdemokraten Anna Hedh var en av de 47 som valde att lägga ner sina röster.

– Jag hade kunnat rösta nej, men jag gjorde inte det därför att han har tillmötesgått oss i frågor som vi har tryckt på om, som är väldigt viktiga och som rör fackliga rättigheter, socialt protokoll och även frågor som lika lön för lika arbete. Så nu är det upp till bevis för Juncker! säger Hedh.

I sitt tal idag inför EU-parlamentet försökte Jean-Claude Juncker tillfredsställa många olika politiska viljor. Han vill se allt från satsningar på mer förnyelsebar energi till ett stort investeringspaket på totalt närmare 3 000 miljarder kronor för att få fart på tillväxten.

Men för att få igenom detta kommer det krävas politisk och diplomatisk fingerfärdighet av EU-kommissionens nye ordförande.

Junckers första utmaning blir att försöka få till en någotsånär vettig könsbalans bland de 28 EU-kommissionärerna.

De namn som har figurerat i diskussionen hittills är nästan alla män. Idag nominerade till exempel Storbritannien Jonathan Hill som landets nya EU-kommissionär.