Hon gick nio år i särskola - utan att behöva det

5:17 min

Hela grundskolan fick Frida Olsson gå i särskola i Uppsala innan en psykolog upptäckte att hon inte behövde gå där. Idag är hon 19-år och har precis anmält Uppsala kommun till Skolinspektionen.

Frida Olsson anmäler nu Uppsala kommun för felplacering - hon menar att hon gick nio år i särskola, utan att egentligen behöva det. I anmälan till Skolinspektionen uppger hon att hon har upplevt skolgången som kränkande.

Nu begär Skolinspektionen att Uppsala kommun ska svara på kritiken.

Frida placerades i särskoleklass redan då hon började skolan, men hon tyckte inte att hon paasade där.

En gång sa hon till en SYO-konsulent att hon ville gå i en vanlig klass.

- Men hon sa att oavsett hur mycket jag skulle kämpa skulle jag ändå vara sämst i klassen. Hon sa det framför hela klassen, det var det mest kränkande jag var med om, berättar Sara för P4 Uppland

Som 15-åring fick Frida träffa en psykolog som inte ansåg att hon hörde hemma på en särskola. Efter ett test blev hon utskriven från särskolan och fick börja i en annan skola.

Hon fick i stället diagnosen Aspberger och försökte ta igen sin förlorade skolgång. Men det var tufft och hon skolkade mycket.

- Jag kände mig krossad, säger Frida.

Fridas pappa Jerry Olsson säger att han känner en viss kuld för att han inte slog näven i bordet tidigare.

- Att man bara lät åren gå, det var inga uppföljande samtal, ingenting, säger Jerry.

- Idag vill jag helst av allt ha en geniun ursäkt, säger Frida till P4 Uppland.

P4 Uppland har sökt tjänstemän på Uppsala kommun för en kommentar. Utbildningsdirektör Birgitta Pettersson har inte sett till någon anmälan än och vill därför avvakta med en kommentera ärendet.

- För mig är det en självklarhet att en ursäkt är det minsta dom kan begära, det säger kommunalrådet Cecilia Forss (M) apropå P4 Upplands rapportering om Frida.

En felplacering av det här slaget ska inte kunna ske i dag. Under de senaste åren har kommunen nämligen sett över systemet och förändrat rutinerna, berättar Cecilia Forss (M) som är barn och ungdomsnämndens ordförande.

-Vi har lagt om alla rutiner. Skolinspektionen gick igenom alla placeringar som Uppsala kommun har gjort, som finns i särskolan i dag. Vi har fått godkänt av skolinspektionen på samtliga utredningar som är gjorda. Det är helt andra rutiner och helt andra bedömningsgrunder för att man ska gå i särskola i dag, säger Cecilia Forss (M).