Dokument: När Stockholm (inte) fick OS 2004

23 min

Sverige var nära att få sommar-OS 2004. Men tänk om Stockholm hade vunnit omröstningen - hur hade OS blivit då? Radiosporten berättar den alternativa historien om när Stockholm arrangerade OS 2004.

1997 är Stockholm i final. Det är bara fem städer kvar i kampen om sommar-OS 2004.

Allt är planerat, ansökan är tusen sidor lång. Med Victoriastadion i Hammarbybacken, utbyggnaden av Eriksdalsbadet. OS-byn i Hammarby Sjöstad, en badmintonhall i Sätra och ridsporten på Stockholms Stadion.

Det här är Sveriges chans att få ett OS. Buenos Aires å Kapstaden anses inte redo. Roms kandidatur handlar mest om smutskastning. Aten kritiserats för trafikkaos och dålig luft. Aten som inte ens lyckades få OS 1996, hundra år efter de första moderna spelen i Grekland.

Men Stockholm mutanklagas, bjuder på otjänligt vatten och gör IOK-delegaterna sjösjuka. Dessutom saknas det folkliga stödet. Stockholm blir fyra i finalomröstningen.

I detta dokument berättar vi historien om när Stockholm förlorade omröstningen och vad som hade hänt om Stockholm vunnit.

Stockholm-ansökans amiral Olof Stenhammar intervjuas om vad som gick snett och vad som borde gjorts annorlunda.

- Vår arenasituation var för dålig helt enkelt. Vi hade en fotbollsstadion i Solna byggd på 30-talet. Och Globen var det vi visade för alla. Eriksdalsbadet fanns på ritning och Victoriastadion på modell. Vår arenasituation var för klen, säger Olof Stenhammar.