"Allt större inflytande för Hamas militära gren"

8:44 min

I går såg det ut att finnas en liten chans till vapenvila mellan Israel och Hamas, men Hamas sade nej till detta. Det verkar som att Hamas håller en fortsatt hög stridsmoral, säger Björn Brenner, doktorand vid Försvarshögskolan.

– Hamas är kapabla till allt från självmordsbombningar till att delta i demokratiska val. Det fanns inget för Hamas i det israeliska förslaget, det verkar till och med som att Hamas inte varit med i fredssamtalen alls, säger Björn Brenner i eftermiddagens Studio Ett.

Hamas tycks göra bedömningen att möjligheten att Israel skulle gå in med marktrupper i Gazaremsan är liten, vilket kan förklara varför Hamas nekat vapenvilan, enligt Björn Brenner.

– Jag tror att den här bedömningen från Hamas sida är helt fel. Det är en överhängande risk att Israel går in, säger Björn Brenner.

Vem har mest kraft i Hamas, den politiska eller militära grenen?

– Det skiftar, men om man tittar under de senaste åren så har den politiska grenen fått mindre inflytande och den militära mer. Det verkar tyvärr som att Hamas håller en fortsatt hög stridsmoral, säger Björn Brenner.

Har Hamas stöd av befolkningen i detta?

– Man måste skilja på Hamas och alla palestinier som lever i Gaza. Hamas har 15 procent stöd, vilket ökat något under den här konflikten. Men från att de hade stort stöd 2006 så har stödet vandrat ned, allt eftersom att Hamas inte kunnat svara upp mot palestiniernas förhoppningar om Gazaremsan, säger Björn Brenner.

Hamas ska idag ha kommit med ett eget förslag till vapenvila, där de sagt att de är beredda att erbjuda Israel tio års vapenvila, med tio motkrav.

– De här kraven är väldigt starka och mer eller mindre omöjliga att genomföra, speciellt i detta läget. De kräver bland annat att det ska öppnas en stor handelshamn i Gaza, och att den internationella flygplatsen som fanns tidigare ska öppna igen, säger Björn Brenner, doktorand vid Försvarshögskolan.