Tufft för gamla och ensamma i sommar

1:45 min

För många gamla och ensamma är det extra tufft sommartid. Kommunala verksamheter stänger och ideella satsningar drar ner.

I Hylte har man i år beslutat att ha köra frivilligverksamheten Guldkanten för full kraft - även under semestern. Det betyder mycket, säger Kristina Svensson Kamstedt, som samordnar frivilliginsatserna i Hylte.

– Många har uttryckt att de vill att det ska vara öppet. Det är ju inte så att ensamheten avtar för att det blir sommar, snarare tvärt om. Anhöriga åker på semester och man hör hur många andra hittar på saker och då känner man sig ännu mer ensam, säger Kristina Svensson Kamstedt,

Till Guldkantens drop in-fika i Hyltebruk kommer äldre och ensamma för att träffas och ta en kopp kaffe och en kaka.

– Tio kronor för kaffe och bröd, det står jag ut med, säger 87-åriga Stig Carlsson med ett leende.

Han är en av stammisarna på Guldkanten som är glad över att man gått från bara en till tre eller fyra aktivitetsdagar under sommarveckorna.

– Det var rätt så dött förra året när det inte var öppet som nu, Jag tycker att det är mycket bra att det är öppet på sommaren, säger han.

– Det är så roligt att gå hit. Man kopplar av och sitter och skrattar och snackar lite och då glömmer man all skit, säger Lillian Jörgensen.

Även hon är en flitig besökare, oavsett om det är fika, allsång, eller hjärngympa med kluriga gåtor. Mycket är på gång för frivilligverksamheten i Hylte har mobilserat under semestern.

Men på många andra håll är det svårt att få ihop sommarscheman med ledsagare och andra stödpersoner som jobbar ideellt. Då blir det knepigare för äldre som vill gå till tandläkaren, vårdcentralen eller frisören. Det ville man ändra på i Hylte, säger Kristina Svensson Kamstedt

– Det här med ledsagningar och behovet av vardagsvänner blir ju inte mindre för att det är sommar. Och tack vare ett ideellt engagemang från hela gruppen har vi lyckats genomföra detta, säger hon.

– Och glad är jag för det, fyller Lillian Jörgensen i.