Nya prisavtal kan ge färre e-böcker på biblioteken i höst

1:51 min

I höst ska bibliotekens kostnader för utlånade elektroniska böcker ändras. Det handlar både om priset på ljudböcker och priset på e-böcker som bibliotekslåntagaren laddar hem.

Alla kan låna elektroniska böcker från biblioteken genom att ladda ner dem till sin egna dator eller läsplatta. Men varje gång någon lånar en bok elektronikt så kostar det för biblioteken. Men nu förändras prisavtalen för biblioteken.

Två av landets kommunala bibliotek har redan ingått det nya prisavtalet - som gör att när många nya titlar får ett fyrdubblat utlåningspris, från 20 till 75 kronor - så avstår biblioteken från dessa inköp.

– Vi gick enbart på pris. Så vi bestämde oss för att hålla kvar 20 kronor som maxgräns. Nu är det en hel del böcker som är billigare att låna ut, men vi ville inte höja den gränsen på 20 kronor. Och då är det helt enkelt så att vi inte kan låna ut vissa böcker för de är dyrare, säger Eva-Lena Liljedahl, bibliotekschef på Herrljunga folkbibliotek.

Herrljunga folkbibliotek var först ut av landets kommunala bibliotek med att teckna det nya prisavtalet med de större bokförlagens distributör Elib. Bibliotekens kostnader för utlånade elektroniska böcker - är nu mer differentierad än tidigare.

Från dagens enhetspris på 20 kronor per bok - så är kostnaden ett par kronor för äldre böcker, upp till 75 kronor för nyutkomna titlar.

– I Herrljunga valde man bort de allra nyaste böckerna. Något som också varit avsikten med den nya prissättningen, säger man på Bonniers förlag till Ekot.

Eksjö stadsbibliotek, är landets andra bibliotek som ingått det nya prisavtalet. Bibliotekschef Lena Korsberg gör samma bedömning som i Herrljunga, och avstår bland annat från att ha nya böcker på grund av det höga priset.

– Vi satte en prisgräns på 40 kronor per lån och ska utvärdera det om en månad. Vi satte också en ny maxgräns på antalet lån per vecka. Så vi lånar ut två i veckan.

Nya böcker kommer att efter hand prissänkas när det gått ett halvår eller ett år, men bibliotekschef Lena Korsberg i Eksjö beklagar den nya prissättningen av elektroniska boklån.

– Jag tycker att det var tråkigt, för det slår ju mot låntagarna.

Av närmare 11 000 elektroniska boktitlar så valde bägge biblioteken att avstå från drygt 300 titlar på grund av priset, konstaterar Py Söderström marknadschef på Elib, de större bokförlagens distributör.

– Konkret blev det så att biblioteken fick en något mindre katalog, alltså ett färre antal böcker som de hade för utlåning än vad de hade sedan tidigare, säger Py Söderström.