Bönderna i Colombia förbjuds att använda sina egna fröer

3:17 min

Det är fröerna som ger oss växter och mat. Men på en del ställen i världen är det bråk om vem som ska äga och ha makten över fröerna. I landet Colombia i Sydamerika har bönderna blivit förbjudna att använda sina egna fröer. Klartext har besökt några bönder i Colombia.

Klicka på texten för att läsa mer!

Gloria Tobasura sitter utanför sitt hus och plockar bort majskorn från en majskolv. Kornen ska användas som fröer för att odla ny majs.

– Så gjorde mina föräldrar för att odla. Och deras föräldrar gjorde likadant, berättar Gloria Palido.

Fröerna har blivit olagliga
Men det som Gloria Tobasura sitter och gör har blivit olagligt. Bönderna i Colombia får inte längre lagra, byta eller sälja sina egna fröer.

I stället måste de köpa fröer som har särskilda märkningar. Och det är nästan bara stora företag i USA och EU som har sådana fröer.

– Om det kommer hit nån och ser att vi sparar våra egna fröer, då kan vi bli straffade. Vi kan hamna i fängelse, säger Glorias man Otoniel.

Beror på frihandelsavtal med USA
Den här lagen om fröer infördes när Colombia skulle skriva frihandelsavtal med USA.

Frihandelsavtalet är ett kontrakt om hur länderna ska handla med varandra. Och när det kontraktet skulle skrivas så ville USA att Colombia skulle göra en ny lag om fröer. De sa att det var bra för att se till så att inga sjukdomar sprider sig i fröerna.

Men Glorias syster Marta tror att lagen egentligen är till för att de stora frö-företagen i USA ska tjäna pengar.

– Lagen gör så att vi blir ännu mer beroende av andra länder, säger Marta Tobasura.

Stora mäktiga företag
Frö-företagen är några av de största och rikaste företagen i hela världen. Det allra största heter Monsanto och är ett enormt företag från USA.

Germán Beles är expert på fröer i Colombia. Han säger att det är viktigt för de stora företagen att få makt över fröerna i världen.

– Den som kontrollerar fröerna har också kontroll över maten, säger han. 

Många protesterar mot lagen
I Colombia har många bönder protesterat mot frölagen och det har varit många demonstrationer i landet.

Bönderna tycker att det är viktigt att få bestämma över sina egna fröer. Annars kan en massa olika arter av växterna försvinna, säger de.

Nu diskuterar Colombias regering och bönderna om de kan ändra den här lagen. Men Gloria Tobasura säger att hon tänker fortsätta använda sina egna fröer i vilket fall som helst.

– Även om de kommer och straffar oss kommer vi att fortsätta använda våra egna fröer, säger Gloria Tobasura.