Krångligt att föda hemma på Gotland

7:14 min

Vill man föda i hemmet på Gotland får man ordna det själv och flyga in en barnmorska från fastlandet. Det är krångligt men hindrade inte Karin Sutare och Anna Cöster i Stånga.

- Jag hade många förhoppningar om hur min första förlossning skulle bli och för mig kom vårdens alla rutiner och oro i vägen, säger Karin Sutare. Efter ett oväntat kejsarsnitt vid första förlossningen bestämde hon sig för att föda hemma när hon väntade barn nästa gång.

Hemförlossningar är en kontroversiell fråga. I Stockholms län är kvinnor berättigade till hemförlossning om de vill det, efter att ha genomgått en normal förlossning vid första barnet. På Gotland finns inte den möjligheten, vill man föda hemma på ön får man ordna det själv och flyga in en barnmorska från fastlandet.

- Vi har ingen möjlighet att åka hem och assistera och det är naturligtvis en prioriteringsfråga för vården. Hemförlossningar är väldigt resurskrävande, säger Bodil Heijbel som är barnmorska på BB i Visby.

Bodil Heijbel tycker det är svårt att jämföra Gotland med Stockholm.

- Jag jobbar för att man ska få föda under sina förutsättningar och önskemål men på sjukhus, säger Bodil Heijbel.

Karin Sutare hoppas på en förändring hos Gotlands politiker men tycker samtidigt att det var värt allt stök inför att föda i hemma i Stånga.