"Hamas bryr sig inte särskilt mycket om befolkningen"

6:00 min

I eftermiddag väntar ett kort eldupphör i Gaza för att döda och skadade ska kunna hämtas. Men redan på kvällen hotar Israel med att intensifiera markoffensiven - målet är dock inte att förgöra Hamas.

– Vad vi ser från Israel är en gradvis eskalering, där markoffensiven är en första del. Men de har inte gått hela välgen in i Gaza stad, eller längre in i Gazaremsan men det är det som står för dörren, säger Björn Brenner som är mellanösternanalytiker och doktorande på Försvarshögskolan.

Hamas har skjutit omkring 1000 raketer medan Israel förstört ungefär 2000. Striderna kan dock pågå länge ändå.

– Israels mål är att få slut på raketbeskjutningen men också en avmilitarisering av Gazaremsan, att få slut på raketdepåerna. Då måste man gå in med marktrupper för det är så de kan nås. Det finns troligen 10 000 raketer kvar. Så länge de kan fortsätta skjuta talar det för att Israel kommer gå in mer och mer.

Du skrev i Svenska dagbladet att Israel inte har som mål att förgöra Hamas.

– Den lokala situation på Gazaremsan är att det finns en massa smågrupper som är mer militanta än vad Hamas är och de skjuter raketer i samma omfattning som Hamas. Hamas har varit duktiga på att hålla de grupperna i schack tidigare år, Israel har till och med sagt att Hamas gör ett visst jobb åt dem.