Svensk i Gaza: Han sköts mitt framför oss

7:00 min

Över 100 palestiner och 13 israeliska soldater dödades under söndagens strider i Gaza, de flesta i en offensiv mot stadsdelen Shejaiya i Gaza city. Svenske aktivisten Fred Eklund blev vittne till en av dödsskjutningarna.

Han är på plats i Gaza med organisationen International Solidarity Movement (ISM) som agerar mänskliga sköldar åt palestinier. I går skulle de hjälpa ut skadade från stadsdelen Shejaiya under ett kort eldupphör i de hårda striderna.

– Vi skulle hämta en ung palestinsk mans familj, han var i 20-årsåldern. När vi närmar oss hans hus så öppnar israeliska armén eld mot oss, under eldupphöret, och den unga mannen dör, säger Fred Eklund till P1-morgon.

Båda sidor har anklagat varandra för att ha brutit eldupphöret, som bara varade i en timma. Ekots utsände Johan-Mathias Sommarström befinner sig nu i Jerusalem, efter att ha tagit sig ut ur Gaza under helgen.

– Israelerna anklagar som vanligt Hamas för att brutit mot eldupphöret. Det var ju i Shejaiya som man skulle få både evakuera folk och få ut skadade och döda från gatorna. Men de började attackera, trots eldupphöret, säger Johan-Mathias Sommarström.

Israel hävdar att strider pågått i ett område som inte omfattades av uppgörelsen, skriver The Guardian. Sedan eldupphöret bröts har striderna och bombandet fortsatt oavbrutet.  

– Attackerna är väldigt intensiva, det är flera varje minut, säger Fred Eklund från Gaza.

Minst 72 palestinier uppges ha dödats under offensiven mot Shejaiya. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som är i Mellanöstern i ett försök att få till stånd en vapenvila, fördömer Israels "avskyvärda handlingar" Shejaiya. Även den palestinske presidenten Mahmud Abbas fördömer den blodiga offensiven.

På måndagen uppgav palestinska myndigheter att över 500 dödats sedan Israels inledde sin offensiv mot Gaza den 8 juli. 18 israeliska soldater och 2 civila israeler har dödats.