P4 SOMMAR

Böcker som väcker känslor av äckel - och hetta

6:49 min

Den här veckan tipsar P4 Sommars bokexperter Annika Koldenius och Morgan Larsson om Jägarna på Karinhall av Carl-Henning Wijkmark och Tjuvarnas stad av David Benioff.


Böcker hör sommaren till och olika böcker framkallar olika känslor. P4 Sommar väljer att sikta in sig på just känslorna i sommar - ihop med bokexperterna Annika Koldenius och Morgan Larsson.


Bok: Carl-Henning Wijkmark – Jägarna på Karinhall

Känsla: Äckel

– Nu blir det äckligt på riktigt! Det här är en debutroman från 1972 – den är nyutgiven. Den kallades en gång för Sveriges första sexroman, vad som är äckligt med det kommer vi till, säger Annika Koldenius.

– Boken heter Jägarna på Karinhall av Carl-Henning Wijkmark. Boken utspelar sig på Herman Görings jaktslott, det är 1936 och en maratonlöpare får i uppdrag att spionera på en jaktfest som Herman Göring ska hålla på Karinhall. Prostituerade är ditbjudna och dem har orgier, det är våld och det blir helt galet burleskt, säger Annika Koldenius.

– Det är så mycket sex, det är så mycket äcklig sex. Men, det är så fruktansvärt roligt, den norske maratonlöparen är klantig – det går illa både för norrmannen och dem andra.

– Det här är nog den enda bok som jag sträckläst fast jag ska upp nästa dag, jag kunde inte sluta. Det är satir, någon slags parodi, säger Annika Koldenius.


Bok: David Benioff – Tjuvarnas stad 

Känsla – Kyla och hetta

– Året är 1942, det utspelar sig i Leningrad. Det är svält, svåra förhållanden. Staden är belägrad och det finns tyskar överallt. Folk svälter och äter typ tapeter och allt annat som går att äta, säger Morgan Larsson.

– Det handlar om 17-årige Lev. Han får se en död tysk fallskärmsjägare falla ner och landa. Han och några andra plundrar liket men dem åker fast. De får ett val – antingen ska de avrättas eller så kan de leta upp en värpande höna och 12 ägg!  De har några dagar på sig.

– Både Lev och hans kompis är fantastiska karaktärer. Man får följa dem i jakten efter äggen och se hur deras vänskap utvecklas. Kölden i boken är skildrad så verkligt, trots att jag läste den under stekande sol frös jag, säger Morgan Larsson.

 


Annika Koldenius är bokrecensent och något av en bokfantast – hon läser över 100 böcker om året. Efter sommaren kommer hennes första egna bok ut – Vi var alltid beredda.

Morgan Larsson är programledare och författare. Han sänder bland annat P3-programmet Christer och Morgan rapporterar. I höst kommer hans andra bok ut - Det opålitliga hjärtat.