Sportfiskare bojkottar Arjeplogs kommun

1:48 min

Anledningen till bojkotten är det nybyggda vattenkraftverket i Arjeplogströmmarna.

Hur ser du på vattenkraftverksbygget? Kommentera i artikeln.

– Vi visar vårt missnöje genom att inte handla i Arjeplogs kommun. Vi har lagt våra pengar i Arvidsjaur istället och det på grund av kraftverksbygget, säger sportfiskare Per Björk från Grums i Värmland.

Redan år 2005 började Arjeplogs Allmänning att jobba för ett vattenkraftverk i Arjeplogströmmarna och under tiden har det rått delade meningar om huruvida det skulle byggas eller inte. Och trots att sportfiskare från hela landet samlades i Arjeplog för att protestera mot bygget, så sattes vattenkraftverket igång i oktober förra året. En som förstår sportfiskarna agerande är Christer Borg, ordförande för Älvräddarna.

– Jag har full förståelse, men sedan tycker jag att det är synd om de goda krafterna som finns i Arjeplog. Men de får ett argument att använda till sina kommunpolitiker som borde tänka efter lite mer nästa gång när någon kommer med lika dåliga planer om en kraftutbyggnad, säger Christer Borg.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet i Arjeplog Britta Flinkfeldt Jansson säger att vattenkraftverket har gått igenom en ordentlig juridisk prövning och att hon litar på det beslut som är fattat om ett vattenkraftsbygge i Arjeplog. Hon är även kritisk till sportfiskarnas agerande.

– De utnyttjar våra naturtillgångar, men de vill inte betala för sig. De är kanske den typen av turister som vi inte behöver i kommunen, säger Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunalråd i Arjeplog.

Ann-Marie Söderholm från Kurrokvejk i Arjeplog förstår inte varför sportfiskarna inte spenderar pengar i Arjeplogs kommun.

– Det är skit. Jag tycker inte att sportfiskarna ska bojkotta Arjeplog på grund av ett vattenkraftsbygge. Vi bor i närheten av sjön där Arjeplogströmmarna rinner ut i och vi har inte märkt något fel på fisket där, säger Ann-Marie Söderholm.

Medan sportfiskaren Fredrik Virtala från Luleå tror att ett vattenkraftsbygge skadar miljön.

– Det är aldrig bra att bygga dammar. Det förstör naturen och fisket, säger Fredrik Virtala.