Hyllningar och hård kritik mot poetiskt och politiskt sommarprat

Poeten och dramatikern Athena Farrokhzad citerade trettiosex poeter och drog paralleller mellan Sverigedemokraterna och massmördaren Anders Behring Breivik i ett sommarprat som väckt starka reaktioner.

Idag sommarpratade poeten, dramatikern och översättaren Athena Farrokhzad i P1. Det blev ett politiskt sommarprat, där Farrokhzad drog paralleller mellan Sverigedemokraterna och massmördaren Anders Behring Breivik, pratade om klass, feminism och den strukturella rasismen i Sverige och ett poetiskt - där Edith Södergran citeras i samma mening som det kontroversiella SCUM-manifestets författare Valerie Solanas.

Programmet har väckt starka reaktioner i sociala medier. Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand skriver att "Dagens #sommarip1 var nog det mest glödande och suggestiva politiska brandtal jag hört sen Harold Pinter fick Nobelpriset."

Men det var inte bara hyllningar utan också hård kritik - bland annat från personer som reagerade på covern av Ebba Gröns "Beväpna er" från 1979, men även från journalisten Maja Hagerman som ifrågasätter faktauppgifter i programmet: "Farrokhzad hävdar i #sommarip1 att rasbiologiska instituet utförde experiment i syfte att eliminera människor. Får man påstå vad som helst?" och "Har grävt i institutet arkiv i två år nu, hittat mycket skamligt. Men inget om det."