VALET 2014

Skaraborgsmoderat går emot partiet

1:25 min

Försvaret behöver mer pengar och det direkt. Det menar Anders G Johansson (M) från Skaraborg. Och därmed går han emot partiets egen linje från vårens försvarsberedning.

– Försvarsberedningen har en ganska bred enighet, och har kommit fram till flera bra slutsatser. Men tempot måste öka för att vi ska få en tillräcklig starkt och tryggt försvar.

Det är den allt oroligare situationen i Ukraina som gör att försvaret behöver pengarna tidigare, anser Anders G Johansson.

Precis det föreslog Socialdemokraterna i våras till den moderatledda försvarsberedningen, men fick då ett nej från allianspartierna.

Och Anders G Johansson kan idag inte avgöra om han kan övertyga det egna partiet.

– Det kan inte jag bedöma, men som politisk person har man ett ansvar att berätta om sina idéer och driva opinion för dem.

Hur mycket handlar det här om du faktiskt tror du kan förändra försvarspolitiken och hur mycket handlar det om att du vill ta röster från de borgerliga väljarna som traditionellt brukar vara för försvaret?

– Inför ett val har partierna ett ansvar att redovisa sina förslag. Men vi har också ett personval där olika kandidater kan berätta om sina prioriteringar. Jag sympatiserar med Moderaterna i oerhört många frågor, men i försvarsfrågan vill jag lite mer, och då tycker jag det är viktigt att jag berätta om mina politiska prioriteringar.