Omfattande strejk i Sydafrika fortsätter

1:47 min

I Sydafrika är nu en landsomfattande strejk med nära en kvart miljon arbetare inne på sin fjärde vecka. Strejken som berör 12 000 företag slår hårt mot landet vars ekonomi redan är hårt pressad rapporterar vår utsände i Johannesburg.

Gift Bongawi får sin inkomst av att vakta bilar på gatan i mångmiljonstaden. Egenföretagaren, som han kallar sig, är inte ensam om att klaga på att lönen inte räcker till.

I hans fall handlar det om runt 500 kronor i veckan och han ger fullt stöd för alla strejkande, trots att det slår så hårt mot landet.

– Vi är trötta på en inflation som år efter år överstiger lönerna. Det blir allt dyrare att åka kommunalt samtidigt som lönerna står stilla, säger Gift Bongawi.

Omkring 220 000 främst metallarbetare strejkar sedan månadsskiftet för bättre arbetsvillkor. Bilindustrin har drabbats svårt av konflikten som startade bara några veckor efter att en fem månader lång strejk i landets gruvor blåstes av.

Den här gången berörs 12 000 företag. Missnöjet riktar sig inte bara mot arbetsgivarnas girighet säger en av de strejkande, Mesha Sephamla, utan även mot politikerna.

I dagarna uppmärksammas minnet efter Nelson Mandela. Men hans folk, säger Mesha och spänner blicken i mig, lider fortfarande.

Anders Wennersten, Johannesburg
anders.wennersten@sverigesradio.se