Allt värre situation för Iraks kristna

1:53 min

FN:s säkerhetsråd fördömde i går förföljelsen av Iraks kristna befolkning, vars situation fortsätter att förvärras. I staden Mosul har extremistgruppen Islamiska staten, förr kallad ISIS, infört ett ultimatum mot de kristna: konvertera, betala extra skatt eller fly. Många har valt det sistnämnda.

– De kristna fick tre val: Lämna Mosul, betala kristenavgift, eller konvertera till islam. Annars blir de avrättade, säger Yatron Zaya Shmuel.

Han är en av många kristna i Irak som sökt skydd i staden Duhok, som ligger på kurdiskt territorium några mil norr om Mosul.

Den extremistiska sunnimuslimska gruppen IS, förr kallad ISIS, har kontrollerat Iraks näst största stad Mosul sedan mitten på förra månaden. Men de kristna där har, jämfört med i närliggande städer, fram tills nu lämnats relativt i fred.

Nu har deras bostäder spraymålats med stora N, som i nasarah, den muslimska benämningen på kristna. Kyrkor och kloster har attackerats. Och många har på grund av helgens ultimatum valt att lämna staden, säger Yatron Zaya Shmuel, på vägen ut fick de lämna ifrån sig alla ägodelar och fortsätta till fots.

– Av de 35 000 kristna som beräknas ha funnits i Mosul i juni, finns nu väldigt få kvar, säger han, han har dock några vänner som beslutat sig betala skatten för att de är kristna, så att de kan stanna och försvara sina familjers egendom.

Och han är besviken över att förföljelsen av kristna i Irak väckt så få reaktioner i omvärlden. Men att FN:s säkerhetsråd i går fördömde våldet mot Iraks minoriteter ger honom ett uns av hopp.

– Iraks kristna måste få en fristad som kan stå under omvärldens beskydd, säger han.