Ingivning av mötesplatsen i Blankaholms hamn

1:19 min

I våras såg det dystert ut för Blankaholms hamn, man fick inget bygglov och hela verksamheten hotades av nedläggning. Men nu har kommunen gett tillfälligt bygglov och framtiden ser ljusare ut efter invigningen av mötesplatsen.

– Det känns väldigt bra för det har varit en lång resa att våga ta det här beslutat, säger Sonja Hedman Folke, eldsjäl i föreningen som driver verksamheten.

I våras såg det dystert ut för Blankaholms hamn. Man fick inget bygglov och hela verksamheten hotades av nedläggning. Området är nämligen industrimark eftersom det tidigare låg ett sågverk där. Och innan en ny detaljplan kan antas måste miljöprover tas och delar av området eventuellt saneras. Blankaholmsborna uppvaktade kommunen, en namninsamlig startade och det gav resultat. Politiker och tjänstemän dök upp och gav löften.

– Dom lovade snabba på alla provtagningar och översiktsplaner och då kände vi att det löftet var så stort att vi vågade satsa vidare nu

Dryga halvmiljonen har dom lagt ner på att bygga en mötesplats med café och reception. Och trots att bygglovet bara är ettårigt tror dom på ett permanent lov eller förlängning och dom kommer fortsätta kämpa.

– Vi har ju lärt oss att på landsbygden måste man fortsätta vara alert, så jag tror inte man kan luta sig tillbaks utan man får vara med och vara aktiv och intresserad, säger Sonja Hedman Folke

Men hon tycker det är tråkigt att halva sommaren gått utan att dom kommit igång.

– Samtidigt vill vi se framåt för målet är ett levande Blankaholm och då kan man inte tänka på det förflutna utan måste se hur vi kan förlänga säsongen, så vi kan klara av att inte förlora precis allt, säger hon.