Hamas kan inte vinna kriget

2:49 min

Hamas är ett politiskt parti som slåss för det palestinska folket. Just nu pågår ett krig i det palestinska området Gaza i Mellanöstern. Där slåss Hamas mot soldater från grannlandet Israel. Men Hamas har ingen chans att vinna kriget. Det säger Björn Brenner som är forskare vid Försvarshögskolan.

Klicka om du vill läsa mer!

– Rent militärt skulle Hamas inte kunna vinna kriget mot Israels armé, säger Björn Brenner

Israels armé har många fler soldater än den palestinska gruppen Hamas. De israeliska soldaterna har en flera år lång militär utbildning. Israelerna har också modernare och bättre vapen.

Hamas vägrar ge upp
Under kriget är det mest palestinier som har dödats. Trots det fortsätter Hamas strida för de vill visa att de aldrig ger sig:
–  Hamas vill visa att de kan fortsätta kriga trots att Israel har gått in med soldater på marken i Gaza-remsan.

Målet var att få bort Israel
Hamas är ett politiskt parti som säger att de slåss för det palestinska folket och för den muslimska religionen. Målet för Hamas är att palestinierna i framtiden ska få en egen stat. Hamas vill att den staten ska få ganska stora landområden, inte bara områdena Gaza och Västbanken utan även mark som idag tillhör Israel:
– När Hamas bildades ville de kasta ut Israel i havet. Det vill säga inte låta Israel finnas kvar alls. Men på senare år har Hamas sagt att man kan tänka sig en mindre palestinsk stat. Det är alltså underförstått att Hamas då kan tänka sig att låta Israel finnas kvar, säger Björn Brenner.

Våld istället för samtal
De politiska ledarna i Hamas tror att Israels regering aldrig frivilligt kommer att gå med på deras krav. Därför har Hamas-partiet egna vapen och soldater som ska kämpa mot Israel:
– Hamas vill ge folket ett alternativ till de misslyckade fredssamtalen som det andra partiet, Fatah, hade med Israel. Hamas tror att våld är ett bättre sätt än samtal för att få igenom sina krav, säger Björn Brenner.

Samtidigt säger Israels regering att de måste kriga mot Hamas för att skydda sitt eget land. De vill stoppa Hamas från att skjuta raketer mot Israel, berättar Björn Brenner:
– Det är därför som Israel både bombar från luften och går in på marken för att tömma de raket-lager som finns i Gaza.