Omdiskuterat sommarprat uppe i sjutton anmälningar

3:02 min

Poeten Athena Farrokhzads sommarprat fortsätter att röra upp känslor. Fram till i eftermiddags hade 17 anmälningar kommit in till Granskningsnämnden för radio och tv, och det politiska innehållet i programmet upprör flera högerdebattörer som saknar balans i årets omgång av Sommar i P1.

Programmets ansvarige utgivare Daniel af Klintberg förstår att exempelvis texten till Ebba Gröns låt "Beväpna er" skapar känslor.

- Jag kan förstå att det blir diskussioner, absolut. Man kan välja att ta innehållet bokstavligt.

Det var i måndags som poeten Athena Farrokhzads sommarprogram sändes, ett program som tar tydlig politisk och antirasistisk ställning. Hittills har över 17 anmälningar kommit in till granskningsnämnden för radio och tv.

Det är inget rekord för Sommarprogrammet, 2011 fick till exempel Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén 33 anmälningar. Men enligt Daniel af Klintberg, underhållningschef på SR, får man gå tillbaka till 70-80-talet för att hitta fällningar.

Bland annat har anmälarna reagerat på valet av Ebba Gröns låt "Beväpna er", som innehåller rader som "jag hatar borgerligheten" och "dom tål lite bly i nackarna". Men också på det uttalat politiska innehållet.

Inte helt oväntat, säger Daniel af Klintberg.

- Det är oftast när sommarvärdarna tangerar politiska ämnen eller gör reklam som vi blir anmälda. Athena Farrokhzad har valt att utnyttja sina 90 minuter på det här sättet. Vi har haft diskussioner med henne om detaljer i manus så att det ska kunna passera vårt sändningstillstånd, säger han.

Risken för politiska utspel från programledare och låtar som kan uppfattas ha våldsamt innehåll har tidigare fått Sveriges radio att vara restriktiva med att ge utrymme för bland andra Soran Ismail och låten Svarta duvor och vissna liljor av Kartellen och Timbuktu, som för övrigt spelades i dagens sommarprogram av filmkonsulenten Baker Karim.

Men det är inte inkonsekvent, säger Daniel af Klinberg.

- Det konsekventa är väl att i Sorans fall var ju han anställd. I Athenas och sommarpratarnas fall är de utomstående, 58 personer som inte är anställda på Sveriges radio som vi upplåter radiotid. Och när det gäller Timbuktu och Sebbe Staxx låt, där har vi sagt att den får spelas men den ska finnas i en kontext. I det här fallet bedömde vi att en 35 år gammal punkklassiker...ja... Vi släppte igenom den helt enkelt.

Flera högerdebattörer har kritiserat urvalet av sommarpratare. På Twitter har bland andra moderaten Gunnar Axén hävdat att svensk public service sprider vänsterpropaganda och därför slängt ut sin tv. Johan Ingerö, presschef för kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, gör på Twitter en lista över namn han vill se sommarprata för balansens skull.

Men om det kommer något högerpolitiskt färgat program redan i sommar är osäkert, säger Daniel af Klintberg.

- Man får lyssna och se. Vi kommer ju inte ändra sommarutbudet, men inför nästa år kommer vi verkligen titta på balans och de reaktioner som har varit.

Hittills i sommar är det ytterligare ett sommarprat som anmälts och det är Timbuktus.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se