Kraftig ökning av rot-avdrag

2:08 min

Allt fler beställer rot-jobb och i år är ökningen markant. En trolig orsak är en osäkerhet inför skattepolitiken efter valet i höst, då oppositionen som just nu leder opinionsmätningarna är splittrad i frågan.

Leif Losäter Brikell har en målerifirma i Stockholm och har aldrig haft så många kunder som nu.

– Just i år är det verkligen en kurva som går uppåt och det tror jag beror på rot-avdragen. Och på senare år så har jag haft kunder som har sagt att vi vill passa på att göra det här på grund av att vi är rädda på att rot-avdragen ska försvinna, så det känner man ju av, säger han.

Mellan 2012 och 2013 var det endast en marginell ökning av skattereduktion för rot-tjänster. Men i år har utbetalningarna ökat med över 17 procent till över 8 miljarder kronor, under årets första halvår, jämfört med samma period i fjol, enligt Skatteverket.

Alla partier i alliansen vill ha kvar rot-avdraget. Men oppositionen är mer splittrad. De rödgröna leder opinionsmätningarna, men vid en eventuell valseger så är rot-avdraget framtida utformning oviss, då det är ännu inte är klart hur en tänkbar rödgrön regering ska se ut.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill ha kvar rot-avdraget. Medan Vänsterpartiet och även Feministiskt initiativ, vill avskaffa det framöver.

Enligt Andreas Lundh, forskare på Lunds Universitet kan en politisk osäkerhet kring skattepolitiken efter valet, förklara ökningen av rot-avdrag.

– Vi har fått ganska få besked om vilken skattepolitik i det stora hela som gäller efter valet, egentligen oavsett hur det går. Och då blir hushållen osäkra, säger han.

Men samtidigt så säger ju Socialdemokraterna att dom vill ha kvar rot-avdraget.

– Det är helt riktigt och det här är en sån sak som det brukar råda enighet om. Skillnaden nu är att det förmodligen blir ett regimskifte och det ser inte ut som om Socialdemokraterna kommer att få lika att mycket att säga till om som de brukar få, när dom tar makten. Vi har ett lite annorlunda politiskt läge.

Men tänker folk såhär långsiktigt och strategiskt?

– Generellt sätt inte, vissa gör det, vissa gör det väldigt mycket och andra gör det litegrann, men man snackar med varandra. Och våra konsumtionsmönster styrs till stor del av hur andra beter sig. Så att om någon börjar renovera och säger att snart kanske inte rot-avdraget inte finns längre, så där chansen ganska stor att andra hakar på, säger Andreas Lundh.

Daniel Liljeberg som är chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund tror också att en politisk osäkerhet kring rot-avdraget kan ligga bakom ökningen.

– Man vet inte hur framtiden kommer att se ut för rot-avdragen, och då skyndar man sig att göra rot-avdrag det här året, så mycket man kan, medan åtgärden fortfarande finns. För nästa år kanske den är borta.

Rebecca Randhawa Bergmark
rebecca.bergmark@sverigesradio.se