FN ska utreda krigsbrott i Gaza

1:58 min

FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade ikväll ja till att inleda en utredning om det begåtts krigsförbrytelser under Israels senaste militära offensiv i Gaza. På ett extra sammankallat möte i Geneve, som nyss avslutades, antogs resolutionen med 29 röster för - bara USA röstade emot.

FN:s människorättschef Navi Pillay fördömer Hamas skjutande av raketer mot Israel men säger också att det finns en stor risk att Israel nu gör sig skyldig till krigsbrott på Gazaremsan. Särskilt pekade hon på hur många barn som dött.

FN:s råd för mänskliga rättigheter höll idag ett extra sammankallat möte i Genève, för att ta ställning till en resolution om huruvida det begåtts brott mot mänskliga rättigheter i konflikten i Mellanöstern.

Navi Pillay räknade upp olika exempel på hur civila och då framförallt barn dödats i de israeliska attackerna. Hon tog speciellt upp de fotbollsspelande pojkarna på stranden i Gaza som dödades.

Hon pekade på att det även under krig finns internationella lagar som man måste hålla sig till. Men hon riktade också kritik mot Hamas.

– Det är också mot internationella lagar att placera avskjutningsramper bland civila eller att gömma vapen i civila hem, sade Pillay.

Israels FN-ambassadör Eviatar Manor pekade också på att det är ett krigsbrott att skydda sina avskjutningsramper med civila.

– Hamas begår krigsbrott när det skjuter raketer urskiljningslöst mot israeliska städer och byar. Det är också ett brott att skjuta raketer mot israeliska städer. Hamas skyddar sina avskjutningsramper  med civila i Gaza – det är också ett krigsbrott, sade Manor.

Palestinas utrikesminister Riad al-Malik uppmanade omvärlden att se till att Israel den här gången måste stå till svars för sina brott mot mänskligheten. En fråga som även Navi Pillay tog upp:

– Krigsbrott och brott mot mänskligheten är bland de allvarligaste brott som finns. Det måste undersökas ordentligt om brott begåtts. Så har inte skett tidigare, sade Pillay.