lyssna på ljudfilerna t o m 21 september 2014

Jan Holmquist läser önskereprisen Babettes gästabud av Karen Blixen

Babettes gästabud är den mytomspunna danska författaren Karen Blixens berömda historia om hur en fransyska hamnar i en liten norsk by vid fjällets fot, mycket långt från Paris. I nordnorska Berlevaag blir Babette hushållerska åt två systrar som vigt sitt liv åt Gud. De är verksamma inom en from och sträng kyrklig rörelse, grundad av deras far. En dag får Babette ett brev som ger Blixens novell en mycket oväntad vändning.

Karen Blixen skrev Babettes gästabud på engelska och publicerade den under sin författarpseudonym Isak Dinesen. Vi hittar långnovellen i samlingen Ödets Lekar. Den filmades 1987 i regi av Gabriel Axel och belönades med en Oscar för bästa utländska film.
Karen Blixen var länge påtänkt som Nobelpristagare, inte bara för världssuccén Den afrikanska farmen men också för att hon var en driven och stilsäker novellist. 1959 var hon föreslagen att få priset, men det hela stoppades av Eyvind Johnson som reserverade sig mot beslutet med motiveringen att det var viktigt att undvika alltför många nordiska pristagare. Många höjde nog på ögonbrynen när priset det året i stället tilldelades den helt otippade italienske poeten Salvatore Quasimodo. Karen Blixen var nu 74 år gammal och mycket sjuk. Hon avled tre år senare, 77 år gammal.

Jan Holmquist Gick Scenskolan i Göteborg mellan åren 1967 – 70 och arbetade därefter på Göteborgs Stadsteater 1970- 1998. Han var med och startade den första institutionella barnteatern i Sverige, det som senare blev Backa Teater. Sedan 1998 har han frilansat och under åren har han ofta varit anlitad för uppläsning i radio samt medverkat i en mängd TV serier/drama, där kanske den mest minnesvärda hos publiken varit hans roll i ”Saltön”.